Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att låta underskotten växa är inte att ta ansvar

Marino Wallsten (S) och Jan Johansson (M) har en förkärlek till att basunera ut att det var ”stiltje” i kommunen under Vänsterpartiets styre. Låt oss då friska upp minnet!

Först fick vi röja upp i det ekonomiska moras sossarna lämnade efter sig förra gången de hade makten, med pensionsskuld och långfristiga lån på nästan en halv miljard kronor. Sedan åtta borgerliga utsvältningsår gentemot kommunerna. Medan ni ärvde Sveriges bästa kommunala ekonomi och – inte minst genom Vänsterpartiets förhandlingsframgångar gentemot regeringen – fått statliga pengar på en historiskt sett närmast unik nivå.

Trots det har Vänsterpartiet åstadkommit mycket. Vi byggde ett LSS-boende, korttidsavdelningar för äldre, härbärge och stödboende för missbrukare och byggde en förskola. Samtliga grundskolor byggdes om eller byggdes till, vi byggde ny gymnastikhall, ridhus, konstgräsplan, genomförde underhåll och mindre satsningar på Fagerliden och IP. Vi satsade på att köpa in och planlägga mark för bostadsbyggande i Sjöhagen, och start av ungdomscenter. Vi fattade beslut om skatebowl och tillbyggnad av Alfaköket, som ni rev upp. Och kanske viktigare än allt; vi prutade aldrig på underhållet och undvek därigenom att än en gång skjuta stora kostnader framför oss.

Vänsterpartiet har i flera år påpekat att kommunstyrelsen inte tagit de ansvar som krävs enligt kommunallagen gentemot de underskott som socialnämnden brottas med. I år förväntas det prognostiserade underskottet för 2020 vara på väg mot 20 miljoner. När årsprognosen visar på ett underskott så skall det tas upp av kommunfullmäktige för åtgärd, det skall inte stanna i kommunstyrelsen, utan det är kommunfullmäktige som äger frågan och skall agera i den.

Det är bland annat den kritiken som Pwc och revisionen framfört, men Marino Wallsten (S) gått till angrepp mot med understöd från Jan Johansson (M). De påstår att det bara finns två val : att låta underskotten växa eller att göra besparingar. Ingen vill göra besparingar. God ekonomisk styrning innebär att analysera budgetunderskott ordentligt och ta fram bättre åtgärder för att kostnaderna inte ska rusa iväg. Det är sunt att vända och vrida på hur vi gör saker och vad det får för konsekvenser.

Herrarna jobbar enligt principen, den som inte är med är emot. Vill man slåss mot hela världen så är det en bra princip. Annars så kan man prova att vara ödmjuk, det funkar också.

Hans Granlund (V)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel