Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att råna andra ungdomar ska få kännbara konsekvenser

Den senaste tiden har vi kunnat följa en allvarlig utveckling där barn och unga rånats på väg hem från fotbollsträningen, fritids eller skolan av andra barn och unga. De har ofta blivit hotade med kniv och krävts på kläder och mobiltelefoner. I några fall har rånarna förnedrat offren, spelat in detta och spridit på sociala medier.

De här brotten är avskyvärda och visar på en fullständig avsaknad av moral hos dessa unga förövare. Det spelar ingen roll var man kommer ifrån eller vad man har för hemförhållanden – det finns inga ursäkter att råna och förnedra andra barn.

Vi socialdemokrater gör allt vi kan för att se till att det blir kännbara konsekvenser för dem som gör sig skyldiga till dessa brott. Därför har regeringen bland annat föreslagit att det införs ett nytt straff för unga lagöverträdare, ungdomsövervakning.

Skötsamma ungdomar ska kunna känna trygghet ute samtidigt som unga som begår brott ska kunna dömas till utegångsförbud. Förbudet ska övervakas med fotboja. Vid behov får en sådan hemarrest ersättas med till exempel ett förbud att under vissa tider vara på en viss plats, även ett sådant förbud ska övervakas med fotboja.

Utöver detta har regeringen bland annat byggt ut polisen med 3 500 anställda på väg mot 10 000 fler till år 2024. Vi har förenklat för kamerabevakning på allmän plats och i kollektivtrafiken. Vi ser till att fler brott som begås av unga ska utredas av polis samtidigt som vi skärper straffen för dem som rekryterar unga till att begå brott. Regeringen kommer också att återkomma med förslag om hur straffreduktionen för 18-20-åringar ska förändras.

Ett stort ansvar för det förebyggande arbetet har också kommunerna där skolan och socialtjänsten måste se till att snabba och verkningsfulla insatser sätts in för barn som börjar begå brott: Nya möjligheter att agera även om föräldrarna säger nej kommer att införas. Vi har också tagit initiativ till att bredda kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet, och tillför mer medel till LVU-placeringar.

Rätten till trygghet är första paragrafen i samhällskontraktet. Därför kommer vi socialdemokrater att fortsätta att göra allt som står i vår makt för att göra svenska gator och torg trygga för alla.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg

Mikael Damberg (S), inrikesminister

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel