Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Balansen på arbetsmarknaden ska bibehållas

Arbetsrätten måste kunna förändras i takt med att arbetsmarknaden gör detsamma. Men steg mot ökad flexibilitet för företagen måste mötas med likvärdiga steg som ger löntagarna ökad trygghet. Balansen mellan parterna på arbetsmarknaden kommer inte att rubbas så länge vi socialdemokrater är med och styr.

Vi är väl medvetna om att det finns starka åsikter om det januariavtal som vårt parti förhandlat fram. Inte minst finns det synpunkter på den punkt i avtalet som rör just arbetsrätten. Om vi socialdemokrater fick bestämma skulle vi vilja att löntagarna fick mer att säga till om, men med 28 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet har vi inte de riksdagsmandat som krävs. Sverige har istället en situation där 60 procent av riksdagens ledamöter föreslår raka motsatsen till det vi vill.

Genom överenskommelsen i regeringsförhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna har vi säkrat en arbetsrätt där den grundläggande maktbalansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls. För oss socialdemokrater är detta helt centralt och formuleringen om bibehållen balans är en viktig förhandlingsseger.

Mot oss står en majoritet i riksdagen som tyvärr vill annorlunda. Tidigare i våras behandlade riksdagen motioner på det arbetsmarknadspolitiska området. Där framgår tydligt vad alternativet till Januariavtalet hade varit: ett högerkonservativt block i regeringsställning hade gjort stor åverkan på arbetsrätten. Bland de förslag vi röstade ned för några veckor sedan finns grova inskränkningar av strejkrätten, förslag om lagstadgade minimilöner, förlängda provanställningar och återinförande av Lex Laval. Det är bara ett axplock - listan på löntagarfientliga förslag är ännu längre än så.

Arbetsrätten kommer att förändras men vi socialdemokrater vill att det är arbetsmarknadens parter som kommer överens om hur, med den bibehållna balans som blir i en förhandling. Kommer inte parterna överens så väntar dock tuffa politiska förhandlingar i höst.

Vi vill därför vara tydliga: i Januariavtalet står klart och tydligt att balansen på arbetsmarknaden ska bibehållas. Den utredning om LAS som nyligen presenterades lever inte upp till detta grundläggande krav. Därmed kan utredningens förslag, så som det är formulerat, aldrig bli ett skarpt lagförslag. Åtminstone inte så länge vi har en socialdemokratiskt ledd regering.

Anna Johansson (S), ordf riksdagens arbetsmarknadsutskott

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel