Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brottsligheten är ett växande problem för Västmanlands företag

Den växande otryggheten är ett allt större problem för Västmanlands företagare. I Västmanland uppger 31 procent av företagarna att de påverkas negativt att den växande brottsligheten och otryggheten. Stölder, inbrott, hot och skadegörelse är bara några av de problem som växer i omfattning och påverkar Västmanland i en negativ riktning. Utöver den oro och inskränkning i den personliga friheten som otryggheten innebär försämrar den även våra företags möjlighet att bedriva sin verksamhet. Det har gått så långt att den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra företagsklimatet enligt Västmanlands företagare är att minska brottsligheten och otryggheten.

Brottsligheten kostar, dels i form av det som stjäls och förstörs men även i form av uteblivna kunder och allt högre kostnader för trygghetshöjande åtgärder så som dyra larm eller väktare. Det är resurser som företagen istället hade kunnat investera i utveckling och expandering, nya produkter eller fler anställda.

Företagarna får betala ett allt för dyrt pris för otryggheten. Vi måste ta detta på allvar, både kommunalt, regionalt och nationellt och det finns mycket att vinna på att arbeta tillsammans, på alla nivåer, för att minska otryggheten och skapa ett mer företagsvänligt Västmanland. Regionen har ett regionalt utvecklingsansvar och efter moderaternas krav är trygghetsfrågorna en del i detta, det ställer krav på regionalt ledarskap men också på konkreta åtgärder som till exempel kameraövervakning vid busshållsplatsser. Kommunerna måste i större utsträckning arbeta brottsförebyggande och i dialog med näringslivet genomföra reformer för att öka tryggheten lokalt till exempel genom fler ordningsvakter. På nationell nivå behövs en politik som inte bara i ord utan också i handling tar tag i problemet och tillför mer resurser till polismyndighet och rättsväsendet samtidigt som straffrabatter slopas och polisen ges fler verktyg för att lösa sin uppgift. Vi moderater är fast beslutna att göra vad som står i vår makt, kommunalt, regionalt och nationellt för att knäcka kriminaliteten och återupprätta tryggheten i Västmanland.

Mikael Andersson Elfgren (M), förbundsordförande Moderaterna Västmanland

Jenny Landernäs (M), oppositionsråd Region Västmanland

Mikael Söderlund (M), ansvarig Moderaternas företagarråd Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel