Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags att ta ansvar för byggbranschen

Replik på debattartikeln ”Byggföretagen hetsar upp sig över en icke-fråga” den 12 juni.

Vi välkomnar att Byggnads lovar att man inte kommer att varsla mitt i sommaren. Dessvärre minskar inte oron hos landets byggföretag som redan drabbats hårt av coronakrisen.

I avtalsrörelsen 2016 kom Byggföretagen och Byggnads överens om att avtalsperioden för byggavtalet ska löpa ut en månad efter industriavtalet. När Svenskt Näringsliv och LO kom överens om att avtalen skulle förlängas med sju månader innebär det alltså till den sista november. Varför är det viktigt? Förutom förtroende och principen att avtal ska hållas handlar det om pengar. Byggnads medlemmar har helt enkelt fått betalt för en längre avtalsperiod.

Trots kompromissförslag, insatser från Medlingsinstitutet och tydliga besked från LO att Byggnads bryter deras överenskommelse vägrar man nu att teckna kollektivavtal. Detta i en tid när redan 13 300 byggnadsarbetare korttidspermitterats och högsta prioritet för alla parter borde vara att hitta konstruktiva lösningar som tryggar företag och jobb.

När krisen kom tog Elektrikerna, Hamnarbetarförbundet, IF Metall och övriga LO-förbund tillsammans med arbetsgivarna ansvar och följde LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse. Man insåg allvaret och vikten av att visa på styrkan i den svenska modellen. Vår förhoppning är fortfarande att vi tillsammans kan hitta en lösning som skapar lugn för svensk byggbransch och svenska byggjobb i en redan mycket orolig tid.

Mats Åkerlind, förhandlingschef Byggföretagen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel