Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför ger vi papperslösa rätt till vård

Replik på debattinlägget ”S tar ytterligare steg från en ansvarsfull migrationspolitik” den den 29 januari.

Flera landsting, dagens regioner, valde 2012 att anta egna riktlinjer utöver det lagstiftningen medgav och utvidgade vård till personer som befann sig i Sverige utan att ha ansökt eller fått nödvändiga tillstånd. Landstingens beslut var i avvaktan på ytterligare regeringsbeslut i frågan. Sverige hade fått hård kritik från såväl humanitära organisationer som FN för att papperslösa utestängdes från sjukvården.

I linje med det beslutade landstingsstyrelsen att ge rätt till sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel för asylsökande och personer som uppehöll sig i Västmanland utan tillstånd.

Region Västmanland ger därför idag dessa personer samma rätt till sjukvård, habilitering och tandvård som för personer folkbokförda i länet, vilket kan medföra att gruppen får en bättre hälsa och eventuellt att framtida hälsoproblem undviks. Hälso- och sjukvårdspersonalen ska inte behöva göra bedömningar om en patient är berättigad till vård eller inte och vårdpersonal ska inte behöva göra etiska ställningstaganden.

Eftersom det handlar om en liten grupp personer och vår uppföljning de senaste tre åren visar att kostnaderna är förhållandevis låga till måttliga, menar vi att vårdpersonalens arbetsmiljö och humanismen väger tyngre i vårt ställningstagande.

Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel