Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Digitaliseringen av vården måste fortsätta efter corona

Corona-pandemin är en tragedi mänskligt och samhällsmässigt. Men i spåren av pandemin har oväntade effekter uppstått som förtjänar att uppmärksammas.

Innan Coronavirusets framfart låg Region Västmanland långt efter vad gäller att erbjuda digitala vårdbesök.

I februari genomfördes exempelvis endast 28 vårdbesök inom hela sjukhusvården och psykiatrin digitalt, varav nästan alla gjordes på Ungdomsmottagningen. I april månad hade siffran ökat till över 500 besök och samtliga kliniker har nu börjat med digitala besök.

Även inom vårdcentralerna har utvecklingen gått från att bara ett par besök i månaden gjordes digitalt, till att vissa vårdcentraler har upp emot 50 digitala besök i månaden.

Det är naturligtvis välkommet om patienten inte behöver åka till sjukhuset i onödan och det sparar både tid och pengar och minskar smittorisken. Vissa saker kommer även framöver kräva fysiska besök, men allt som går att göra digitalt har nu fått en ordentlig islossning.

Regionen har också öppnat en digital rådgivningsmottagning, något vi moderater föreslog i en motion redan för fem år sedan.

Likaså pågår ett projekt med att införa digitala kallelser, något Moderaterna föreslog redan 2017. Det är anmärkningsvärt att det tagit Socialdemokraterna och deras samarbetspartier över tre år utan att man lyckats få en lösning på plats när andra regioner klarar det.

Moderaterna kommer att fortsätta bevaka digitaliseringsfrågorna och lägga förslag som underlättar för både patienter och personal.

Digitaliseringsvågen som kommer på grund av ccoronakrisen får inte stanna av när pandemin inte längre utgör ett hot.

Gunnar Björnstad (M)

Regionfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel