Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En soppa på en spik blir ingen Bouillabaisse

 
NVU-krisen
Visa alla artiklar

Lika svårt som det är att tillaga en fisksoppa Bouillabaisse på en spik lika svårt blir det nu att få NVU:s skolor att bli de förstahandsvalda och kvalitetsbärande läroanstalter vi alla önskar. För det är väl det vi önskar? Med lagda och till viss del tagna ersättningsmodell för NVU:s ansvarsområden har kommunerna i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg mejslat fram ett förslag som tydligt signalerar reträtt och kanske god natt till förbundet.

Vem utom politiken tror att NVU kan klara sig på att anordna en intressant, lyftande, kvalitetsmässigt ledande , inbjudande ,inspirerande till högskola lysten skola för våra gymnasieungdomar på ett bidrag som bara ersätter 9 av 10 elever.

Fagersta har tackat nej till en konsekvensbeskrivning av vad neddragningen medför. Fagersta har även klarlagt att om inte nya ersättningsmodellen tas skall avveckling av NVU starta.

Norberg å sin sida visar mellan raderna en tydlig misstro mot Fagersta kommun inom flera av NVU:s områden.

Alla kommuner är rädda för att de betalar extra till NVU för att elever från någon samarbetskommun går ett dyrare program.

När politiken i Norra Västmanland valde att söka samarbete kring gymnasie- och vuxenutbildningen i slutet av 1990-talet hade man den goda smaken att se alla tre kommunerna som en ”skolkommun”. Leif Karlsson som var pappa till förbundet och blev dess första chef hade den goda smaken att betrakta alla frivilliga skolbehöriga som en grupp där kommunen betalade efter hur många av dessa som var folkbokförda i respektive kommun.

Den goda smaken håller vi nu på att tappas trots att denna fördelningsmodell vad gäller ersättning är den gängse när det gäller samarbete kommuner emellan inom i stort sätt alla andra områden.

Fingrar i syltburkar kan man kanske acceptera från politiken men var generös vad gäller ingredienserna till soppan och visa stor tillit till ”kockarna” i NVU:s ledning.

Putte Dahlström, Norberg, PNF (Partiet för Norbergs Framtid) i direktionen för NVU

Läs också: NVU missade möjligt statsbidrag

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel