Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett antal fel om NVU

 
NVU-krisen
Visa alla artiklar

Debatten kring NVU växlas upp till någonting det inte är i ett antal insändare med felaktiga antaganden och påståenden. Det finns ingen ovilja till samverkan och samarbete i våra tre kommuner, det finns inget i diskussionen om ersättningsmodell som uttalats kring själva undervisningen och det finns i samma diskussion inga krav på neddragningar. Den bilden stämmer inte.

Våra tre kommuner har en enig målsättning om att våra kommuner ska ha hög egen förmåga att klara de behov av kompetensförsörjning och utbildning som företag och samhället har, med plats för alla, samt bidra till individens demokratiska utveckling till egen försörjning, att NVU ska vara en utbildningsanordnare som bidrar till just detta. Ordagrant så.

Vi har i våra tre kommuner också antagit finansiella mål för förbundet, att NVU ska ha en budget i balans, att NVU ska i budgeten reservera 1 procent i buffert för oförutsedda kostnader och att NVU:s verksamhet ska bedrivas på ett kostnadseffektivt sätt. Vi har gemensamt beslutat att Norra Västmanlands ekonominämnd står för ekonomiadministrationen och inte minst så har vi i våra tre kommuner beslutat om inriktning till en ny ersättningsmodell som tar hänsyn till det faktiska antalet elever.

Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg är helt eniga i detta och vi vill att vår gymnasieskola och vuxenutbildning ska vara det naturliga valet för elever i våra tre kommuner.

Som ägare av utbildningsförbundet så har kommunerna också ett ansvar att försäkra sig om att det finns en ändamålsenlig styrning, insyn och kontroll från kommunernas sida. Det är kommunerna som genom skatteintäkter finansierar förbundets verksamhet och ledamöter i direktionen sitter där på uppdrag av respektive fullmäktige att tillse att de beslut som fattas i respektive fullmäktige efterlevs i allt från budget till mål och inriktning.

Som sagt, införande av ny ersättningsmodell handlar om hur kostnaderna ska fördelas mellan ägarkommunerna. De underlag vi har i våra respektive budgetprocesser just nu innehåller frågetecken kring 25 miljoner kronor.

Lena Lovén Rolén (s), kommunalråd Skinnskatteberg

Johanna Odö (s), kommunalråd Norberg

Marino Wallsten (s), kommunalråd Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel