Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fagersta kommun har ingen dålig ekonomi

Hans Granlund (V) följer i gamla upptrampade fotspår och vill i princip ge skulden för stålindustrins tillbakagång. och 1990-talets kris på bostadsmarknaden till det kommunala styre som föregick vänsterns tid som styrande, att vänstern ärvde ett ”ekonomiskt moras”. Ungefär som att det nu skulle vara vårt fel att Arbetsförmedlingen stängt kontor och att fler öppet arbetslösa hamnat utanför och söker försörjningsstöd.

Fagersta kommun har ingen dålig ekonomi. Under den senaste mandatperioden har resultaten hamnat långt över resultatmål och förra året landade det totalt på nästan 52 miljoner kronor. Under samma period har det investerats hundratals miljoner i våra verksamheter och i planen framåt finns ytterligare en halv miljard i form av investeringar. Det är en ambitionsnivå vänstern inte ens varit i närheten av.

Hans Granlund säger att man ”i flera år påpekat att kommunstyrelsen inte tagit de ansvar som krävs enligt kommunallagen” gällande socialnämndens underskott, som till stor del utgjorts av ökade individplaceringar och försörjningsstöd, som enligt lag ligger på kommunens bord.

Trots att Vänsterpartiet varit väldigt tydliga och yrkat att socialnämnden ska ta fram åtgärder för att komma i balans. I praktiken neddragningar inom övriga verksamheter, inom exempelvis äldreomsorgen och arbetsmarknadsområdet.

Det finns egentligen inget i kommunallagen som specifikt säger att krav ska ställas på det sätt Vänsterpartiet vill. Det finns däremot tydlig anvisning att negativa resultat ska regleras under tre år. Det gäller kommunen som helhet. Kommunen går plus. Det finns inget resultat att återställa.

Frågan har debatterats i såväl kommunstyrelse som kommunfullmäktige och en klar majoritet har inte velat genomföra neddragningar så länge kommunen uppvisar plusresultat. Vi ser hellre att träffsäkerheten i budget måste bli bättre och att vi nyttjar varje enskild skattekrona på bästa sätt.

Vi kommer fortsätta satsa på framtidens Fagersta, utan att snåla in på verksamheten idag.

Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande

Jan Johansson (M), vice ordförande kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel