Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Finns det ett värde med att ha en fullt fungerande flygplats i Västerås?

Har det något värde ur ett säkerhets- och beredskapsperspektiv att ha en flygplats? Ja, det instämmer de flesta i. Den stora branden i Västmanland visade med önskvärd tydlighet att det betydelse. Länsstyrelsens uppfattning är samtidigt att flygplasten är betydelsefull för beredskap och säkerhet.

Har det något värde att cirka 90 årsarbetare är direkt knutna till verksamhet kopplat till flygplatsen? Otvetydigt eftersom de genererar skatteintäkter till ett värde av 14,1 miljoner kronor för kommunen och 7,5 miljoner kronor för regionen enligt stadens utredning 2019.

Har det något värde att verksamheter direkt knutna till flygplatsen hyr lokaler av stadens fastighetsbolag? Ja, det har det eftersom stadens egen utredning (2019) visar att hyresintäkterna minskar med 5,3 miljoner kronor vid en nedläggning.

Har det något värde att patient- och organtransporter kan genomföras från flygplatsen? Ja, är det någon som säger emot det när till och med regionens egen utvärdering (2020) visar att det finns risk för att thoraxtransplantationer annars inte skulle bli av.

Har det någon betydelse att över 100 000 personer varje år reser från Västerås flygplats? Ja, det har det. Västerås lägger varje år ut åtskilliga miljoner kronor per år på marknadsföring, i avsikt att sätta kommunen på kartan samt att locka andra att besöka kommunen.

Har det någon betydelse att en av Europas största och pilotutbildningar finns i Västerås och redan nu är erbjuden att flytta till annan ort med flygplats? Ja, det har ett värde inte minst med tanke på att regionen och staden vill framstå som ett kunskaps- och utbildningskluster.

Har det något värde att av de cirka 200 arbetstillfällen som är knutna till flygverksamheten? Ja, otvetydigt? Jämför hur kommunen nästan slår knut på sig själv i sitt rekryteringsarbete för att få hit företag och arbetstillfällen samt lägger åtskilliga miljoner kronor på det arbetet.

Har det något värde att intressenter vill etablera ett stort forskningsprojekt om autonom flygplats vid flygplatsen? Ja, för en region och kommun som vill satsa på att vara ett kluster för innovation och utveckling så har det naturligtvis betydelse.

Finns det ett värde i att flygplatsen blir kvar så att regionen slipper ta en ökad risk avseende att andra ambulansuppdrag, vid samtidig hög belastning, blir förlängda om patient- eller organtransporter istället ska ske via närliggande flygplats? Ja, det anser jag och det anser regionen med (2020).

Finns det ett värde i att flygplatsen blir kvar så att regionen slipper att hälften av de landningar/starter som sker i dåligt väder annars ej skulle kunna genomföras (5-10 stycken/år)? Ja, uppgiften är hämtad ur i regionens riskutvärdering, Rs, 2020-12-15.

Min slutsats är att värdet av att ha en flygplats överstiger kostnaderna och att Region Västmanland ska vara med och finansiera verksamheten i form av delägare.

Tomas Högström (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel