Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: För oss är välfärden alltid viktigast

Svar på debattartikeln ”Fel om vårt budgetförslag”.

Det stämmer att vi inom (S) är starka förespråkare för samarbete och dialog. Årets budgetprocess har dock inte följt den normala processen. Istället har politiken fått önska fritt och förvaltningen har prioriterat vilket lett till en så kallad kompromissbudget (med bland annat 1,9 miljoner i marknadsföringsinsatser och två helt nya administrativa tjänster) som alla politiska partier förväntas anta? Vi kan bara fortsätta att styra med en budget som vi kan ta ansvar för, det kan vi inte göra med den som ni, hela oppositionen har röstat igenom. Vi kan kompromissa men kärnverksamheterna kommer först. Utan personal och bra arbetsmiljö är vi ingenting!

Normalt sker följande: förvaltningen tar fram ett budgetförslag utifrån verksamheternas behov, utmaningar, lagkrav och förutsättningar samt separerar de beräkningar på politiska spörsmål. Detta skickas sedan ut till samtliga partier för betänkande. Vår fråga; var finns det politiska beslutet att göra detta märkliga avsteg i årets budgetprocess? Vi har upprepat ställt den frågan under hösten.

I tider av Corona där äldreomsorgen har fått en kraftigt minskad budget. Visst, effektiviseringar behöver ske, för det behövs tid och dialog inom verksamheten för att komma fram till en fortsatt trygg- och kvalitetssäkrad äldreomsorg. Då kan vi inte samtidigt satsa nära två miljoner på marknadsföringsinsatser och nya administrativa tjänster vilket ni, hela oppositionen har beslutat om i kommunstyrelsen utan att konsekvensbeskrivningar är presenterade. Här vill vi tillägga, att vi har det största förtroendet för verksamheterna med dess chefer.

Vi (S) anser att den allra bästa marknadsföringen är bra skola/förskolor, en bra äldreomsorg, kultur och fritid till låga kostnader samt attraktiva boenden. Därför innehåller vår budget 2021 utöver tryggad kärnverksamhet även nybyggnation av hyreslägenheter, attraktiva tomter och ett nytt äldreboende – plus 65 eller trygghetsboende, utökad kollektivtrafik tur och retur till Västerås. Liberalerna släppte fram oss att styra i minoritet 2019-2022. Vi var överens om att vår budget släpps igenom förutsatt att den inte avviker stort, det gör den inte i år heller men hålls löftet?

Lena Lovén Rolén (S), kommunstyrelsens ordförande

Helena Öling (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Aneth Arvidsson (S), kommunfullmäktiges ordförande

Klaus Jesse (S) kommunfullmäktiges vice ordförande samt miljö- och byggnadsnämndens ordförande

Anders Jacobsson (S), miljö- och byggnadsnämndens vice ordförande

Pentti Lahtinen (S), tekniska utskottets ordförande

Lars-Göran Ignberg Fammé (S), tekniska utskottets vice ordförande

Roger Ingvarsson (S), vård- och omsorgsutskottets ordförande

Soili Raja-Aho (S), vård- och omsorgsutskottets vice ordförande

Sabine Thungren (S), barn- och utbildningsutskottets ordförande

Rolf Sass, (S), barn- och utbildningsutskottets vice ordförande

Marianne Thungren (S), överförmyndarnämndens vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel