Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur ser kommunens framtid ut efter pandemin?

Pandemin påverkar oss alla mer än någonsin. Våra privatliv är helt förändrade. Det gäller umgänge, ekonomi, resor, jobb och vardagliga rutiner. Men utanför det privata finns också den viktiga kommunen. Hur säkert är läget där? I vilken grad kan kommunen leva upp till tidigare planer och förväntningar?

Mycket handlar givetvis om ekonomi. Den uppkomna situationen kräver viss anpassning. På senaste kommunfullmäktige togs beslutet att resultatmålet skall sänkas från tidigare två procent till noll procent. Lägre skatteintäkter beräknas och en osäker finansmarknad kommer troligtvis ej att bidra till ett bättre slutresultat. Förra året bidrog finansmarknaden med 40 miljoner kronor till kommunens resultat. Ett budgetunderskott i socialförvaltningen måste också hanteras. Fagersta är en skuldfri kommun, vilket är mycket bra i dessa tider. Totalt sett behöver vi inte oroa oss över det ekonomiska läget som, relativt andra kommuner, varit stabilt och bra i flera år. Detta förutsätter dock en genomtänkt prioritering och planering framöver.

Skolan är viktig för oss Liberaler. Tvålärarsystemet har nu testats ett antal år och enligt den utvärdering man gjort är det ur flera olika perspektiv mycket positivt både för elever och lärare. Systemet är redan infört till viss del. Att helt införa det kostar flera miljoner, vilket i nuläget väcker tveksamheter. Vi Liberaler anser dock att detta område skall man prioritera, inte minst med tanke på behovet att bryta trenden från tidigare betygsresultat. Det är viktigt att utvecklingen inte stannar upp utan att minst två lärare anställs så att Alfaskolan helt drivs av tvålärarsystemet.

Strax efter årsskiftet var det stora politiska diskussioner om kommunens strategi vad gällde olika fastighetsaffärer. Att sälja brukskontoret och stationsbyggnaden för att sedan hyra dem och flytta kommunens kontorsverksamhet dit, samtidigt som man frigjorde nuvarande kommunkontor för någon form av fastighetsupplåtelse, fick V att hota med en folkomröstning. Men även andra frågor som har att göra med kommunens fastighetsstrategi har varit uppe på bordet, köpet av Norrbygården, bildandet av kommunalt fastighetsbolag, planer på centralt nybygge etcetera. Vi Liberaler stödjer den riktlinje man valt, med bättre äldreboende, trygghetsboende, optimalt utnyttjande av befintliga fastigheter och att skapa flyttkedjor.

Det är dock en sak kommuninvånarna saknar. Även om visionen finns där så behövs en konkret handlingsplan vad gäller genomförandet av fastighetsstrategin. I dessa osäkra tider är en övergripande genomtänkt projektplan än mera viktig, inte minst för att undvika onödiga populistiska protestaktiviteter.

Magnus Bohman (L), ordförande Liberalerna Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel