Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ingen demokratisk diktatur i Norberg

Annons

I en insändare i FP den 25 februari hävdar Christer Filipsson med flera företrädare för Demokraterna i Norberg att demokratisk diktatur råder i Norberg. Styret i vår kommun jämförs med det som råder i Nordkorea.

Det är väl ändå att ta i. Att jämföra förhållandena i Norbergs kommun med ordningen i en av världens värsta diktaturer tar fullständigt udden och trovärdigheten ur insändarens budskap. Jag vill nedan belysa detta.

Efter valet 2018 besätter Socialdemokraterna ordförande- och vice ordförandeposterna i kommunstyrelsen och dess utskott.

Detta har vunnit Vänsterpartiets acceptans och då nämnda partier tillsammans – låt vara med ett mandats övervikt – har majoritet i kommunfullmäktige gäller denna ordning under den här mandatperioden. Jag ser inget anmärkningsvärt i detta. Att den styrande majoriteten besätter presidieposterna är för övrigt inget unikt för Norberg. Så skedde även den tiden när Socialdemokraterna var i opposition.

Oppositionens roll som granskande och ifrågasättande organ blir härigenom mycket tydlig. Uppgiften att vara i opposition utesluter på inget sätt rätten att komma med egna förslag att behandlas i demokratisk ordning. Det är en lindrigt sagt mycket djärv tolkning att som insändarskribenterna hävdar att de som leder sammanträdena systematiskt går in för att tysta oppositionen.

Påståendet att oppositionens begäran att få tillgång till nödvändiga beslutsunderlag röstas ner av majoriteten är befängt. Alla handlingar utom de som omfattas av sekretesslagstiftning till skydd för enskilds personliga integritet är offentliga och kan begäras ut från förvaltningen. Om Christer Filipsson med flera deltagit i utbildningsdagen för förtroendevalda den 19 februari i Biosalongen hade man fått undervisning om detta.

Det är min förhoppning att Demokraterna i Norberg när man blivit lite varmare i kläderna och skakat av sig bitterheten över uddamålsförlusten i valet kan ta nya tag och inleda en konstruktiv diskussion till fromma för alla oss i Norberg. Jag är beredd att medverka eftersom jag ser en aktiv opposition som en resurs.

Johanna Odö (S)

kommunalråd i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons