Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ja till mer samarbete i Europa

Den 9 maj firades Europadagen. EU-valet genomfördes 26 maj 2019. Liberalerna sa då att vi måste slå vakt om EU-unionen som gör det enkelt att handla med andra länder och möjligt för människor att resa, jobba och leva i hela EU. Att vi måste satsa på EU-samarbetet som gett oss ett välstånd och en levnadsnivå utan motsvarighet, att vi behöver det europeiska samarbetet för att rädda klimatet. Vi sa Ja! till EU som en trygg förankring för demokrati och mänskliga rättigheter i en orolig värld. 

Nu utmanas det europeiska samarbetet. Europa får hantera hot som kommer utifrån såsom den tuffa konkurrensen från ett expanderande Kina som varken tar hänsyn till hållbarhet eller mänskliga rättigheter. Samtidigt vänder USA:s president Donald Trump ryggen till efterkrigstidens liberala världsordning. Under president Putin har den ryska regimen blivit ett allt större hot. Även inifrån växer hoten. I Ungern leder Viktor Orbán en främlingsfientlig och nationalistisk regering som öppet kränker rättsstaten och vill stänga EU mot omvärlden. Polens homofobiska regering går till attack mot kvinnors rättigheter och hotar både oberoende domstolar och fri media. Brexit är ett faktum nu när Storbritannien har lämnat EU. 

När coronaviruset bröt ut såg vi hur medlemsländer snabbt slog till med exportförbud mot varandra. Det fick direkt farliga konsekvenser när livsviktig sjukvårdsmateriel fastnade i lager och i långtradarköer, istället för att nå fram till de sjukhus där behovet var akut. Vi såg också hur Ungern drog nytta av nödsituationen och gav premiärminister Viktor Orbán oinskränkt makt under obestämd tid. I Polen gick man vidare med lagförslag om totalförbud av abort i en tid när protester på gator och torg förbjudits. Vi har också sett hur diktaturen Kina klivit fram och fyllt tomrummet där andra länder borde stått för ledarskapet. Där måste EU vara en viktig motpol som resolut slår vakt om mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar.

Vi Liberaler ser att många människor är besvikna på EU, som inte levererat tillräckligt när det gäller att förebygga finanskriser, hantera flyktingkrisen och kontrollera den pågående pandemin. Vi håller med. Men Liberalerna kommer aldrig sjunga med i den skeptiska EU-kören. Vår ser att det som behövs är mer samarbete i Europa för att kunna lösa vår tids stora utmaningar. Efter coronakrisen måste Europas ekonomier snabbt återhämta sig för att bekämpa arbetslöshet och depression. Behovet av ett enat Europa är större än någonsin.

I år är det exakt 70 år sedan Schumandeklarationen tecknades som grundlade EU efter andra världskrigets tragedi. Fred och frihet kom inte av sig själv och kommer inte heller bestå av sig själv, därför står vi Liberaler fortsatt upp för Europatanken. För att klara jobben och välfärden, för klimatet och tryggheten och för att kunna återhämta oss efter pandemin så behövs mer samarbete för ett starkare, mer demokratiskt Europa. Stannar EU, stannar Sverige. Stannar EU, stannar också Västmanland och Fagersta.

Anita Lilja-Stenholm (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel