Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kraftfull satsning mot arbetslivskriminalitet

Snaran måste dras åt kring den kriminella verksamhet i arbetslivet som varje år kostar samhället både liv och stora summor pengar. I veckan presenterade den S-ledda regeringen ett antal förslag för att komma längre i kampen mot den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige. Regeringen satsar mer pengar för fler kontroller och för att öka samarbetet mellan myndigheter.

Det ska aldrig löna sig att begå brott eller skaffa sig konkurrensfördelar genom att bryta mot regler och lagar. Därför fortsätter vi att agera mot oseriösa arbetsgivare som utnyttjar människor och snedvrider konkurrensen. Låt oss ge ett exempel: I början av december i fjol genomfördes en tillsynsinsats där ett antal byggen inspekterades. Resultatet: nio personer utan arbetstillstånd avvisades direkt. Ett företag fick 400 000 kronor i sanktionsavgift på grund av bristande arbetsmiljö och ett bygge stoppades på grund av en anställd som jobbade på en avsats utan skyddsräcke. Den som inte tar ansvar för sin personal eller som agerar kriminellt ska givetvis på påföljder.

Är det rimligt att det bara kostar 100 kronor för en biltvätt? Varför tar nagelsalongen enbart kontanter?

Över 4000 kontroller har genomförts sen 2018 i de mest riskutsatta branscherna; byggsektorn, skönhetsindustrin och restaurangbranschen. Under ett enskilt år tvingades en tiondel av de kontrollerade företagen att stänga hela eller delar av sin verksamhet på grund av de brister som hittats. Vid kontrollerna fann myndigheterna bland annat illegal arbetskraft, människohandel, riskfyllda arbetsmiljöer, farliga och oskyddade arbetsmaskiner, bristande säkerhetsutrustning och bidragsbrott. Inget av det här hör hemma på svensk arbetsmarknad.

Regeringen gör nödvändiga satsningar men vi alla har som konsumenter en helt avgörande roll om vi ska kunna städa bort arbetslivskriminaliteten från svensk arbetsmarknad. Är det rimligt att det bara kostar 100 kronor för en biltvätt? Varför tar nagelsalongen enbart kontanter? Är det för billigt för att kunna vara rätt och schysst? Ja, det är det. Välj bort dessa varor och tjänster och ta ditt ansvar. För även om det kanske känns bra att det är billigt så finns det en stor risk att du är med och betalar för den organiserade brottsligheten i Sverige.

Arbetslivet ska präglas av schyssta villkor och sund konkurrens. Därför börjar vi det nya året med höjda ambitioner och med en påfylld verktygslåda för att få stopp på arbetslivskriminaliteten.

Åsa Eriksson, riksdagsledamot (S) Norberg

Per Ågren, facklig ledare (S) Köping

Lena Söderberg, facklig ledare (S) Västeråsjoakim

Joakim Rönnberg , facklig ledare (S) Arboga

Aneth Arvidsson, facklig ledare (S) Skinnskatteberg

Joakim Göransson, facklig ledare (S) Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel