Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: EU är grunden för fred och frihet

 
EU-valet i Västmanland
Visa alla artiklar

I det senaste kommunvalet i Fagersta fick SD och V tillsammans något över 30%. Skulle detta också gälla för det kommande EU-valet så skulle i snitt var tredje Fagerstabo rösta för att Sverige skulle lämna EU. Det står i de två partiernas partiprogram att Sverige inte bör tillhöra EU, men att stå upp för den åsikten känns tydligen jobbigt med tanke på vad som händer i Europa idag. Det är Brexit-kaos i England och extremnationalismen växer.

Partiledarna i de två nämnda partierna har därför gått ut och sagt att inför det kommande valet så skall man ligga lågt med kravet på utträde. Det är dags att vända kappan efter vinden. Detta är i sig ren populism. Man vill försvaga EU och helst att Sverige lämnar EU, men man vågar inte säga det när vinden blåser åt andra hållet.

Det europeiska samarbetet har givit oss fred och frihet. Det har givit oss en välståndsnivå som inte har någon motsvarighet i historien. Det beror på att vi valde bort högernationalismen och började samarbeta. Det beror på att vi valde bort socialismen och istället valde liberal marknadsekonomi och demokrati. Vi valde ett Europa där vi kan resa fritt, arbeta fritt, plugga fritt och handla fritt utan en massa gränser och hinder. Europa valde liberalismen som samhällsmodell.

Det är detta som nu står på spel. Det är det här som EU-valet handlar om; om vi ska fortsätta att bygga en liberal samhällsutveckling eller inte. Det val vi står inför har aldrig varit viktigare än nu, därför att högernationalistiska krafter åter är på frammarsch. Deras mål är att krossa det europeiska samarbetet.

Liberalerna är Sveriges mest EU-vänliga parti. Vi tror på samarbete och vi kommer ta fighten mot dem som vill rasera det. Vår övertygelse är att det behövs mer samarbete i ett starkare Europa. Ensam är inte stark – stark är man tillsammans.

Ensamma kan vi inte påverka klimatet, men tillsammans med hela EU kan vi det. EU skall ta ledningen i klimatarbetet. Vi vill ha en europeisk koldioxidskatt, för att minska utsläppen och bana väg för ny grön teknik. Det skall göra ont att förstöra miljön. Vi liksom FN förespråkar kärnkraft. Bara med gemensamma beslut kan vi göra ordentlig skillnad: få ner plastanvändningen, bli av med kolkraften, få till smartare och renare transporter.

Det finns partier i Fagersta som har andra åsikter än de som V och SD företräder. Liberalerna är ett av dem. Vill du som vi att vi skall vara kvar i EU? Det kommande valet är mycket viktigt för vår framtid!

Magnus Bohman

Liberalerna Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel