Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Ny ersättningsmodell är mer rättvis mot kommunerna

 
NVU-krisen
Visa alla artiklar

Det stormar kring NVU och Fagersta hotar med att gå ur. Den ena kommunen tycker si och den andra tycker så. Jag tycker att man ska förhålla sig till verkligheten. Norbergs kommun står inför besparingar, närmare 15 miljoner kronor. Det betyder att våra resurser är ändliga och att vi måste prioritera rätt saker. Då är det extra viktigt att inte betala för mycket och det behövs ordning och reda i ekonomin. Det krävs också ekonomisk insyn i de förbund som Norberg är medlem i.

Tidigare fick NVU ersättning utifrån ett antagande om att visst elever skulle välja NVU. Den nya ersättningsmodellen som presenterats i de olika kommunerna bygger på att varje kommun betalar för faktiskt elev som går på NVU. I Norberg ser den krassa sanningen ut att hälften av eleverna, trots uppmaning om att söka till NVU i första hand, väljer andra utbildningssamordnare. Om man studerar var vår kommun har flest interkommunala elever så är det på program som lagts ner av NVU de senaste 10 åren.

Av den anledningen står Liberalerna också bakom att ersättningsmodellen byts ut till förslaget om nämns ovan. Som liberal är valfrihet ett av våra viktigaste manifest och som ung måste man ha rätt att välja den utbildning som man tror är bäst för framtiden, oavsett om den utbildningen ligger i Fagersta, Avesta eller någon annanstans i Sverige.

Liane Blom (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel