Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lyft fram Skinnskatteberg som en framtidskommun

Vi håller verkligen med Henry Bäck om att Skinnskatteberg behöver nya boenden och fler arbetstillfällen. De senaste 25 åren har Skinnskatteberg minskat med 871 personer. Bäck skriver inget om nyfödda och inflyttning, vilket naturligtvis också måste vägas in vid en befolkningsprognos.

Vi har sett en stark urbanisering under dessa år, storstadens dragningskraft har ökat kraftigt, vilket är en förklaring och då måste vi vara attraktivt alternativ. En annan mer komplex situation som kan ge en negativ bild av den lilla kommunen (inte bara Skinnskatteberg) är billiga boenden med låg standard. Det har uppstått en accepterad socioekonomisk export där rikare kommuner med brist på både bostäder och värdighet skickar invånare som inte har jobb, ofta i försörjningsstöd till mindre kommuner som vår. Därför har denna problematik lagts upp på regeringsbordet. I vårt Sverige jobbar vi tillsammans för att utveckla ett starkt och jämlikt samhälle och land. Skinnskatteberg skall ses som den attraktiva landsbygdskommunen. Därför jobbar vi för tillfället med bland annat följande:

► Förstudien för ett trygghetsboende är på gång. Resulterar det i ett trygghetsboende med cirka 25 lägenheter ger det en bostadsrotation, där villor blir lediga för familjer.

► Attraktiva sjönära tomter.

► Planering av nya hyreslägenheter.

►Förskola och skola med fokus på kvalitetsutveckling.

►Kommunikationer.

►Besöksnäringsutveckling/jobbskapande.

►Ny brandstation.

Att Skinnskatteberg, som Bäck skriver, skulle lägga sex miljoner på näringslivsverksamhet, har aldrig någonsin skett. Att kommunalrådet och kommunchefen åker runt på företagsbesök och dricker kaffe stämmer inte heller. Under kommunalrådets genomfördes cirka 15 företagsbesök (våren-19) innan tjänsten inom näringsliv blev vakant. Kommunchefen behövde prioritera budget (vi var utan ekonomichef), så för hennes del blev det inget kaffedrickande alls. Som den lilla kommunen är ofta uppgifterna lika som den större kommunen men med mindre resurser, detsamma gäller för politiken. Således måste vi prioritera och effektivisera. Viktigt då torde vara att hjälpas åt att tillsammans utveckla och visa upp den bild av Skinnskatteberg som gör att folk blir nyfikna och vill flytta hit, till den attraktiva framtidskommunen.

Lena Lovén Rolén (S), kommunalråd, Skinnskatteberg

Helena Öling (S), första vice ordförande, kommunstyrelsen

Sabine Thungren (S), ordförande, Barn- och utbildningsutskottet

Pentti Lahtinen (S), ordförande, Tekniska utskottet

Roger Ingvarsson (S) ordförande, Vård- och omsorgsutskottet

Klaus Jesse (S), ordförande, Miljö- och byggnadsnämnden

Aneth Arvidsson (S), ordförande kommunfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel