Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Krafttag krävs för unga som mår dåligt

Sjukvården rankades nyligen som den allra viktigaste frågan för både tjejer och killar i Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågors stora enkätundersökning. Det är första gången vården är den viktigaste frågan för unga.

Att sjukvården blivit allt viktigare är inte konstigt. Under lång tid har ungdomars psykiska ohälsa ökat. Fler är stressade och sömnsvårigheter ökar. Framför allt är det unga tjejer som mår dåligt men även bland unga killar är den psykiska ohälsan ett växande problem.

Unga som mår dåligt drabbas av de långa vårdköerna. I Västmanland får inte ens hälften av alla som söker sig till barn och ungdomspsykiatrin (BUP) en tid inom den förstärkta vårdgarantin gränser.

Det krävs krafttag för att se till att vårdgarantin inte bara är en pappersprodukt utan är en faktisk garanti där barn och ungdomar som mår dåligt får vård i tid. Det behövs reformer för att barn- och ungdomspsykiatrin skall kunna korta köerna och uppfylla vårdgarantin. Tillgängligheten måste öka och resurser satsas för att köpa behandlingar när Region Västmanland inte kan erbjuda vård i tid.

Första linjens psykiatri måste stärkas, idag faller allt för många som faller mellan stolarna och många kan i ett tidigt skede få vård inom andra delar av vården än inom BUP.

Det kommer krävas mer samverkan mellan kommunerna och regionen för att vända den negativa utvecklingen. Det är oacceptabelt att ungas hälsa ska utvecklas negativt år efter år. Regionens minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet måste börja ta tag i frågan. Det fungerar inte att fortsätta som tidigare och hoppas att allt ska bli bra.

Mikael Andersson Elfgren

Oppositionsråd (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel