Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M kräver att vaccin mot covid-19 ska vara avgiftsfritt

Covid-19 har lamslagit samhället och både jobb samt liv har gått förlorade på grund av pandemin. I bästa fall finns ett vaccin mot covid-19 tillgänglig redan under januari och inom regionen pågår ett arbete med att förbereda så att vi redan under samma månad kan påbörja vaccinationen av västmanlänningarna.

I det arbete som nu ligger framför oss är det av stor vikt att politiken i ett tidigt skede fattar de nödvändiga beslut som krävs för att kunna starta upp vaccinationsprocessen. Ett sådant beslut som bör fattas är att covid-19-vaccin skall erbjudas avgiftsfritt till Västmanlands befolkning. Historiskt har vaccinationer och dess eventuella avgifter varit en fråga för fullmäktige att behandla, detta var fallet vid vaccination mot Hepatit B i allmänna vaccinationsprogrammet för barn men även vid fallet vid den omfattande vaccinationen mot svininfluensan 2009. Moderaterna kommer därför föreslå att regionfullmäktige redan under decembers budgetfullmäktige fattar beslut om att vaccin mot covid-19 ska erbjudas avgiftsfritt till Västmanlands befolkning. Alternativet är att vi tvingas kalla in till ett extra fullmäktige mitt i pandemin eller att processen blir försenad på grund av uteblivna beslut.

Att avgiftsfritt vaccinera Västmanlands befolkning kommer kosta mycket och det mesta tyder på att staten kommer finansiera detta, men oavsett statens inställning bör regionen fatta detta beslut för alternativet är så mycket dyrare, i form av stängda samhällen, för regionens ekonomi och vårdpersonalen och för västmanlänningarna i form av lidande.

Region Kronoberg har redan fattat ett liknande beslut och det bör ligga i allas intresse ett få detta klart så snabbt som möjligt.

Mikael Andersson Elfgren (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel