Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Mobilisera mot de kriminella gängen

Den allvarliga brottsligheten har ökat i Sverige. Svenska folket ställer frågan vad vi politiker egentligen gör åt det. Moderaterna har kontaktat statsminister Stefan Löfvén och redogjort hur vi moderater ser på läget och vad som konkret måste göras.

Vi har framfört att moderaterna lägger allt annat åt sidan och samarbetar mot våldet. Nu handlar det om en mycket konkret mobilisering mot det grova våldet, fokus på skarpa budget- och lagförslag som kan bli verklighet upp till 12 månaderna. Moderaterna är beredda att i riksdagen stödja snabba omprioriteringar av resurser till polis, tull, åklagare, kriminalvård och domstolar. Vi är beredda att samarbeta med regeringen och vill se snabba beredningar av skarpa lagförslag som riktar sig mot den grova brottsligheten. Vi presenterar tio konkreta förslag som Moderaterna vill genomföra.

För att ha möjlighet att nå målet om 10 000 fler polisanställda senast år 2024 krävs en betald polisutbildning och budgetsatsningar för att polislönerna ska bli attraktiva. Straffen fördubblas vid gängrelaterad brottslighet, bl.a. överlåtelse av narkotika, grova vapen- och sprängmedelsbrott.

Polisen behöver system med visitationszoner där polisens befogenheter att visitera personer och genomsöka bilar för att leta efter exempelvis vapen, narkotika. Inför vistelseförbud. Den som dömts för ett gängrelaterat brott förbjuds att återvända till sitt gamla område efter avtjänat straff.

Gränsen för obligatorisk häktning sänks så det omfattar alla brott med minimistraff om fängelse 1 år. Det skulle kunna innefatta brott som grov misshandel, rån och grov utpressning.

Ge polisen förbättrade utredningsmöjligheterna genom att öka polisens rätt till hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och rumsavlyssning. Inför möjlighet av hemlig dataavläsning, bland annat för att öka polisens möjligheter att ta del av meddelanden som skickas via mobiltelefoner.

Nationellt såväl som lokalt behöver det finansieras och sättas upp övervakningskameror i utsatta områden där gängbrottsligheten brett ut sig. Inför system med kronvittnen, skärp straffet för dem som hotar vittnen, stärk personsäkerheten för vittnen. Tidsbegränsat försök med anonyma vittnen, för att bryta den farliga utvecklingen mot parallella rättssystem där vittnen helt avstår att vittna.

Slopa straffrabatten mellan 18-21 år, slopa mängdrabatt för dem som har begått flera brott. Detta behöver Sverige och tillsammans ska vi göra allt för att få det genomfört.

Åsa Coenraads (M) Riksdagsledamot Västmanland

Anna Kramer (M) Gruppledare Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel