Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: S bluffar om folkhälsan

Köp billig öl eller starksprit lådvis och få det hemkört av Systembolaget. Det är vad regeringen hellre prioriterar i sin folkhälsopolitik än ansvarsfull alkoholkonsumtion av exklusiva produkter från svensk gårdsförsäljning.

Nej, jag är inte emot att få mina varor hemkörda men jag tycker att det är både inkonsekvent och ett rätt konstigt beslut att ta av den socialdemokratiska regeringen som samtidigt motarbetar införandet av gårdsförsäljning efter riksdagens mycket tydliga beslut om detta. Regeringspartierna har tidigare använt argument om just folkhälsa och lättillgänglighet som motargument mot att införa gårdsförsäljningen.

Idag står 100-tals företag redo att komma igång med gårdsförsäljning och det skulle gynna turism, företagande, jobb och tillväxt i hela landet. Att Systembolaget nu börjar med hemkörning är ett sätt att tillmötesgå kundens önskemål säger socialminister Lena Hallengren (S). Hon säger också att vi svenskar köper kläder och mat via nätet och får dem hemkörda så varför inte systembolagets produkter. I det har hon helt rätt. Men vad är det som säger att samme svensk är så oförmögen att göra ett ansvarsfullt köp av en relativt dyr produkt som någon av landets alla entreprenörer tillverkat. Entreprenörer som dessutom ofta finns utanför stadskärnorna och bidrar till en levande landsbygd.

Kan det vara så att socialdemokraternas monopolkramande och företagsfientliga politik lyser igenom allt mer? Systembolaget ska ges möjlighet att agera på lika villkor säger socialministern. Det innebär dock inte att svenska småproducenter och mikrobryggerier får möjlighet att agera på samma eller lika villkor då möjligheterna att komma in i systembolagets sortiment är väldigt litet för en liten producent.

Riksdagens har redan beslutat att införa gårdsförsäljning, varför dröjer regeringen nu med att införa den?

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel