Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M, V och KD kräver besked om statsbidragen

Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har enats i riksdagen om en extra ändringsbudget som ger 7,5 miljarder i ökade statsbidrag till regioner och kommuner. För Region Västmanland innebär det ett tillskott på 60 miljoner kronor.

Minoritetsstyret i riksdagen har till slut fallit till föga och erkänt att staten behöver skjuta till ekonomiska medel för att stärka den offentliga välfärden. Den summa som S-C-L-MP kommit fram till var dock inte tillräcklig och det är därför positivt att det förslag som förhandlats fram mellan M-V-KD nu har förutsättningar att vinna majoritet i riksdagen.

Extrabudgeten var nödvändig och visar vikten av att ha väl förankrade politiska förslag. Inte heller i Region Västmanland har de styrande egen majoritet och därför behöver styret vara lyhörda även gentemot oppositionen. Under det gångna året har vi flera gånger sett exempel på när minoritetsstyret inte fått igenom sina förslag i regionfullmäktige.

Under 2019 har också alla partier i Region Västmanland medverkat i arbetet med att få regionens ekonomi i balans. Besparingsåtgärder har diskuterats i en lång process. Nu när regionen får ett välkommet tillskott kräver Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna att alla partier också ges möjlighet att delta i samtal om hur dessa extra pengar ska fördelas. Det är rimligt att vi efter att ha varit tillmötesgående med att hjälpa till med besparingar också får ha ett visst inflytande när det handlar om satsningar. Behoven inom framför allt sjukvården i Västmanland är stora och samtalen om hur pengarna bäst fördelas bör starta omgående.

Tomas Högström (M) Oppositionsråd, Region Västmanland

Hans Jansson (V) Oppositionsråd, Region Västmanland

Johanna Ritvadotter (V) Gruppledare, Region Västmanland

Malin Gabrielsson (KD) Oppositionsråd, Region Västmanlan

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel