Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Vårdcentraler behandlas olika

Socialdemokraterna brukar ofta prata om att alla ska behandlas lika. Tyvärr har detta inte gällt vårdcentralerna i Västmanland. I vårt län är ungefär 60 procent av vårdcentraler privat drivna. Kraven på alla vårdcentraler i länet är desamma, de ska leverera samma goda vård på samma villkor. Vi ställer samma krav på privata som regiondrivna när det gäller verksamhet och kvalitet.

Men när det gäller ekonomi behandlar vi vårdcentralerna olika. Ersättningen för utfört uppdrag är lika, men om en regiondriven vårdcentral går med förlust på årsbasis så skjuter regionen till pengar. Om en privatdriven vårdcentral går med förlust så får den till sist lägga ner.

Mellan 2015-2018 gick de regiondrivna vårdcentralerna back med sammanlagt 47 miljoner kronor. Under dessa år har regionen skjutit till 31,7 miljoner kronor till primärvårdens totala budget som ett extra tillskott. En mindre del av dessa pengar har gått till speciella verksamheter som jourmottagningen och asylhälsan, men den största delen handlar om ett tillskott till vårdcentralerna på grund av merkostnader för inhyrd personal. De privata vårdcentralerna har inte fått några extra tillskott, trots att de verkar på samma marknad där utbildad vårdpersonal är en bristvara. För 2015 blev de regiondrivna vårdcentralerna kompenserade för införandet av ett nytt journalsystem, något de privata inte blev. Likabehandlingsprincipen blir således satt åt sidan. Det blir inte konkurrens på lika villkor. Även om antalet regiondrivna vårdcentraler som går med förlust har minskat i antal, så var det ändå sex regiondrivna vårdcentraler som gick back under 2018. I en privat koncern hade det inte varit hållbart.

Nu är det upp till bevis för det nya regionstyret i Västmanland att leverera. Liberalerna har i sitt valprogram lovat att jämlika villkor ska råda för vårdcentralerna. Dags att gå från ord till handling. I slutändan är det patienterna som tjänar mest på att alla vårdcentraler har samma förutsättningar att bedriva god vård.

Håkan Freijd (M)

Jenny Landernäs (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel