Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Målet att minska hyrpersonal – ett fiasko för S

Regionen lägger nu nästan en kvarts miljard kronor på hyrpersonal. 2019 års kostnader landade på 241,5 miljoner kronor. Regionens mål om att vara oberoende av hyrpersonal under 2019 blev ett fiasko. Faktum är att kostnaderna för hyrpersonal har ökat för varje år sedan 2012. Totalt har kostnaderna de senaste åtta åren ökat med hela 270 procent. Under de senaste åtta åren redovisar regionen hyrpersonalkostnader sammantaget på totalt över 1,3 miljarder kronor. Pengar som på många sätt hade kunnat användas bättre.

Under hela denna period har Socialdemokraterna haft ansvaret för personalfrågorna i Region Västmanland. Men de kraftfulla åtgärderna har lyst med sin frånvaro och resultatet talar sitt tydliga språk – Socialdemokraterna förmår inte göra regionen till en attraktiv arbetsgivare.

Konsekvensen är att nu nås inte heller målet med arbetet i Ekonomi i balans – det stora projektet där hela regionen ska spara 400 miljoner kronor. Västmanlands sjukhus har i det arbetet haft uppgiften att minska kostnaderna för hyrpersonal med 100 miljoner kronor 2019. Ett stort och ökat beroende av hyrpersonal är förödande för verksamheten och påverkar arbetsmiljön negativt. Det drabbar också patienterna, i synnerhet äldre och kroniskt sjuka som ständigt får träffa nya läkare och sjuksköterskor. För patienten är det en trygghet att få träffa samma personer i kontakterna med vården. Med en stor mängd hyrpersonal upplevs vården mer otrygg. Varför har Socialdemokraterna inte jobbat hårdare för att öka tryggheten för patienterna?

Vi konstaterar samtidigt att antalet arbetade timmar fortsatta att öka under 2019 oaktat det faktum att uppgiften var att de skulle minska. Sjuktalen för vårdpersonalen minskar men bara marginellt.

Region Västmanlands politiska ledning bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har misslyckats. 2019 har varit ännu ett förlorat år.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Oppositionsråd, Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel