Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderniseringen av LAS ökar otryggheten för oss unga

Vi har alla sett på Rasmus på luffen, vi är uppvuxna med att ha tittat på den filmen. Att se hur Rasmus tar följe med Paradis-Oscar med att hitta jobb dag för dag för att tjäna lite pengar. Har de tur så får de komma in till ett hushåll där personerna som bor där är snälla, så de kanske får sig en måltid och en slant. Är det någon som kan se likheten med hur vi unga har det idag?  När vi varje dag kämpar med timanställningar för att tjäna lite pengar och gör vad vi kan för att försöka få lite trygghet.

Många säger att vi unga inte vill ha en fast anställning utan vill vara fria. Vi tror att de som säger det måste ta en funderare på om de verkligen har frågat oss unga hur vi vill ha det. Vi unga vill ha en egen lägenhet, vi vill klara oss själva. Men då måste vi också få förutsättningarna till det.

Nu diskuteras det om att modernisera lagen om anställningsskydd ( LAS). Det är en lag som många av oss unga känner till, för att vi lär oss att räkna våra LAS-dagar för att ha möjlighet till tillsvidareanställning. Det är en trygghet för oss unga att veta om att det finns en lag som ger balans mellan arbetstagarna och arbetsgivarna.

Många av oss unga som redan nu arbetar otryggt vågar inte berätta hur det är på jobbet, vi vågar inte berätta om missförhållanden. För om vi gör det så kan jobbbokningar via sms sluta att komma. Den lilla tryggheten med pengar från ett jobb försvinner med ett nafs.

Hur ska det då se ut om man moderniserar LAS till det sämre? Om arbetsgivare kan avsluta en anställning utan att ha saklig grund. Eller när att arbetsgivare i små företag kan handplocka personal. Hur skulle det se ut då? Skulle vi unga våga berätta det vi redan nu inte gör på grund av rädsla? Eller skulle våra arbetsplatser bli tysta där ingen vågar säga någonting och där arbetsmiljön bli sämre och sämre.

Vi vet att vi behöver fler folk i våra yrken, men vi vet också att arbetsmiljön inte är den bästa. Vi har valt att organisera oss och även engagera oss i vår fackförening Kommunal, för vi vill kämpa för att vi ska ha det bra och må bra på jobbet. Vi behöver många fler trygga anställningar och vi ska kunna leva på vår lön.  Men om denna utredning av LAS blir verklighet kommer det göra att vi unga kommer vara mer otrygga på arbetsmarknaden är vad vi redan är nu. 

Så nu måste vi sätta stopp för detta fruktansvärda förslag. Vi vill inte gå tillbaka ännu mer i tiden som Astrid Lindgren skrev om i Rasmus på luffen. Vi måste bli generationen som skapar förändring, och det till det bättre för oss alla! 

Den lokala ungkommittén Kommunal Bergslagen:

Linda Lindfeldt, undersköterska

Alexandra Mentzas, undersköterska

Camilla Nygård Eriksson, vårdbiträde

Hanna Kjellberg, barnskötare

Emma Skruve Eklund, undersköterska

Feruz Efrem, undersköterska

Jake Hässelbäck, vårdbiträde

Jennifer Fornlöf, barnskötare

Jennifer Nielsen, undersköterska

Maria Bölla, undersköterska

Tobias Larsson, vårdbiträde

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel