Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nazister tågar genom Fagersta - bjud motstånd med kunskap

 
1 maj i Fagersta 2019
Visa alla artiklar

Den 1 maj kommer nazister att tåga genom gatorna i Fagersta. Det som vi kan bjuda motstånd med är att ge kunskap om de illdåd och det fruktansvärda mördandet som deras föregångare under de tolv år som de hade makten i Tyskland stått för. 6 miljoner judar mördades i förintelselägren, drygt 1 miljon av dem i Auschwitz. Forum för levande historia sprider kunskap om det fruktansvärda som hänt för att det inte skall kunna hända igen.

Vi får inte glömma och vi måste hjälpas åt och fortsätta att berätta vidare. Rädda Barnen firar 100 års jubileum 2019. Barnkonventionen fyller 30 år och 2020 blir Barnkonventionen svensk lag. Artikel 3 – ”Barnets bästa skall komma i första rummet” och barnets rätt till respekt kommer att ges företräde i det svenska lagrummet genom de 54 artiklarna. Barn har rätt att växa upp i ett demokratiskt samhälle fritt från hot, hat och våld och att omges med vuxna som har sunda värderingar om allas rätt till respekt och mänskliga rättigheter.

Rädda Barnen Norra Västmanland vill lyfta fram och minnas den polsk judiska barnläkaren Janusz Korczak som drev ett barnhem i Warszawas getto och som den 5 augusti 1942 fördes tillsammans med barnen till förintelselägret Treblinka. Korczak var en framstående pedagog och barnrättskämpe. Många av hans skrifter används även idag inom lärarutbildningarna. Hans tankar om barnuppfostran ledde till att Polen aktivt deltog i arbetet med Deklarationen om barnets rättigheter från 1959 och tog initiativet till konventionen om barnets rättigheter som antogs av FN:s generalförsamling 1989.

Genom ökad kunskap vill vi bidra till och motverka samt förhindra att extremiströrelser får fotfäste i Fagersta.

Rädda Barnen Norra Västmanland

Anita Lilja-Stenholm, ordförande

Maria-Victoria Sutzu, vice ordförande

Åsa-Britt Westberg, sekreterare

Mari Pettersson, kassör

Mohannad Adebiat, ledamot

Therese Aasa, ledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel