Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nollvision för mäns våld mot kvinnor. Nu!

Våldet mot kvinnor är mer utbrett än många vill inse. Bara idag kommer omkring 37 polisanmälningar göras rörandes mäns våldsbrott mot kvinnan de lever med. Så ser det ut varje dag, året om. Det här är skrämmande siffror, och klassaspekten är tydlig: kvinnor med lägst inkomst är mest otrygga.

Mäns våld mot kvinnor får allt för lite uppmärksamhet i den offentliga debatten och det saknas en nationell mobilisering för att på allvar vända utvecklingen. Därför vill vi nu gå fram med ett krav om en nollvision för mäns våld mot kvinnor, likt den vi har för allvarliga olyckor i trafiken.

För att få bukt med problemen förespråkar vi socialdemokrater hårdare straff för dem som slår, kombinerat med förebyggande åtgärder. Inte minst måste kvinnor och barn ges bättre möjlighet att lämna en våldsam man och starta ett nytt liv i frihet. Här spelar kvinnors ekonomiska självständighet en viktig roll. Med vår arbetsmarknads- och familjepolitik ökar vi förutsättningarna för att kvinnor ska kunna försörja sig själva och sina barn.

Samtidigt tillför vi rekordbelopp till kommunernas kvinnofridsarbete och de idéburna kvinnojourerna för att våldsutsatta kvinnor och barn ska få bra stöd. Vi har också förstärkt Kvinnofridslinjen.

Vi är också stolta över att ha infört internationellt banbrytande lagstiftning som kvinnofridslagstiftningen, samtyckeslagen och sexköpslagen.

Sedan vi tillträdde har vi höjt straffen för grov våldtäkt och fler straffskärpningar är på gång på sexualbrottsområdet. Vi vill höja straffet för grov kvinnofridskränkning. Vi har gjort det enklare att övervaka personer som fått kontaktförbud med elektronisk fotboja. Vi vill införa det nya brottet barnfridsbrott som gör det straffbart att utöva våld mot en närstående framför dess barn.

I vårt starka samhälle ska vi alla kunna leva trygga – jämställda och jämlika. Ingen annan målsättning duger. Därför behövs en nollvision för mäns våld mot kvinnor. Nu.

Annelie Karlsson (S), gruppledare i riksdagen

Olle Thorell (S), riksdagsledamot för Västmanland 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel