Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Norberg måste få fler behöriga lärare

I artikeln ”Nu ska Norberg kartlägga varför kommunen har så få behöriga lärare” på SVT:s nyhetssajt för Västmanland kan vi läsa att en utredning ska göras i Norberg för att ta reda på varför Norberg har så få behöriga lärare.

Liberalerna arbetar nationellt såväl som lokalt för att göra något åt lärarsituationen i Sverige. Vi är ett parti som har drivit på för att införa lärarlegitimation för att höja statusen på läraryrket. Nu ser vi återigen att andelen behöriga lärare i riket minskar. Då krävs en rad olika åtgärder.

Många som lämnar läraryrket talar om att det är arbetsmiljö och lön som avgjort att man byter yrke. Vad gäller arbetsmiljön så har nu januariavtalet trätt i kraft. Vårt förslag om lärarassistenter bottnar i att Sverige behöver avlasta behöriga lärare, så att de kan ägna sig åt undervisning. Det går att söka statliga pengar för lärarassistenter i höst.

Kompetensutveckling för lärare är en viktig del, och vi är det parti som satsar mest på detta i vår budget. Vi kräver nu att regeringen agerar och permanentar Lärarlyftet II. Det är en kompetenssatsning där lärare som redan har legitimation får studera och lägga till ytterligare ett ämne. Många lärare undervisar i ämnen som de inte har formell behörighet i. Staten måste ta större ansvar, både för lärarnas kompetensutveckling och för lärarförsörjningen i framtiden, så att inte denna fråga avgörs hos kommunerna. Lärarlyftet II är ett sätt att höja behörigheten hos befintlig lärarkår.

På lokal nivå står Norberg inför stora utmaningar. Det fattades 15 miljoner år 2018 och nu vill majoriteten skära i skolans budget för 2020. Liberalerna Norberg kommer att göra allt i vår makt för att så inte ska ske. Vi jobbar för att fack och kommun ska skriva ett lokalt kollektivavtal som alla lärare vill ha. Så kommer vi få behöriga lärare att välja Norberg. I samband med vårt förslag har vi också flaggat för att det kommer pengar till lärarassistenter. Norberg har i nuläget ingen plan för detta. Avtalet behöver täcka in en rad olika arbetsmiljöåtgärder. Vi har också drivit på för att skapa ett löneutrymme för att öka lönen hos de behöriga lärare vi har. Tvålärarsystemet som finns på Källskolan, stödjer vi.

Kontentan av det hela är att Liberalerna arbetar såväl på nationell som på lokal nivå. Vi har en rad olika åtgärder för att höja behörigheten hos lärarna i Sverige såväl som i Norberg. Liberalerna kommer heller inte vika i frågan förrän vi ser en beständig förändring.

Roger Haddad, riksdagsledamot för Liberalerna

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel