Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt NVU: Du förvånar oss Marino

 
NVU-krisen
Visa alla artiklar

Svar på Marino Wallstens insändare i FP 30/4

Du förvånar oss storligen, Marino. Vi anser inte att NVU har spelat ut sin roll!

Upplever att du genom att skylla på "alla andra" rättfärdigar din önskan att återta Brinellskolan i Fagersta kommuns egen regi.

Du beskriver ”oredan i NVU:s ekonomi från 2015". Under mandatperioden 2015-2018 har Fagersta kommun haft ordförandeskapet i NVU och därmed haft alla möjligheter att rätta till alla felaktigheter med redovisningen.

Lite svävande skriver du också att NVU inte under många år har hållit koll på statliga ersättningar som NVU har rätt till. Bättre om du ger exempel på vad du avser och när det ska ha skett, eller är det också under Fagersta kommuns ordförandeskap?

Ett stort problem för NVU är att NVE haft strömavhopp av medarbetare och därmed inte kunnat leverera avtalsenliga uppgifter till NVU. Vi ser fram emot att NVE anställer en ny controller från hösten 2019 som ska ansvara för NVU.

Under våren 2016 uppdrogs kommuncheferna för medlemskommunerna i Norra Västmanlands Utbildningsförbund, NVU, av respektive kommunstyrelses ordförande att tillsammans med förbundschefen för NVU ta fram ett förslag till ny beräkningsmodell för medlemsbidraget.

NVU:s nya utbildningschef blev aldrig inbjuden eller kallad till detta arbete, man kan ju undra varför?

När alla tre medlemskommuner tagit inriktningsbeslutet om ny medlemsberäkning så hade vi i NVU både i direktionen och i förvaltningen en del funderingar kring de 21 punkter som beslutet innehöll.

Därför bjöd jag in till ett samrådsmöte den 15 mars med alla tre kommunalråd och kommunchefer. Vi hade önskat ett möte i samförstånd för att kunna förstå och få bättre förutsättningar att ta fram ett så bra underlag som möjligt.

När det gäller konsekvensanalysen så tog jag som ordförande naturligtvis mitt ansvar och påbörjade att ta reda på en del fakta. Konsekvenserna av detta nya beslut blir att NVU måste minska på kostnaderna. De största kostnaderna för en skola är personal och lokalkostnader. Som du vet Marino har jag ifrågasatt NVUs hyresavtal med NVK sedan 2016.

Du har bedyrat att det ska tas fram ett nytt hyresavtal mellan Fagersta kommun och NVU. Vi väntar fortfarande på det utlovade hyresavtalet!

En första konsekvensanalys har gjorts och diskuterats i NVU:s beredning, AU och Direktion. Den 22/3 beslutade direktionen enhälligt att vi skulle presentera konsekvenser i samband med redovisningen av beräkningen enligt det nya inriktningsbeslutet.

Därför sammanställde NVU dessa konsekvenser under helgen eftersom första redovisningen var i Norbergs kommun redan måndagen den 25/3.

När det gäller elevprognoser, så varken i Norbergs eller Fagersta kommun ställdes det några frågor eller framfördes några synpunkter om specifika elevprognoser utan båda dessa kommuner godkände presentationerna ( enligt protokollförda beslut).

När det gäller det bildspel som presenterades i de tre ägarkommunerna så hade NVU tagit fram en mer omfattande presentation men efter att ha skickat ut det för påseende i förväg, så fick NVU:s förvaltning göra om detta bildspel fyra gånger innan det godkändes för presentation.

Nej, Marino varken NVU, Norberg eller Skinnskatteberg sätter sig på tvären!

Vi tycker det är jätteviktigt med samarbete och bra relationer, tråkigt att det känns som att Fagersta har bestämt sig på förhand.

Aneth Arvidsson (S) Ordförande NVU

Jimmy Fredriksson 2:e vice ordförande NVU

(fr o m januari 2019)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel