Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nyanlända ska få arbete inom ett år

Det måste gå snabbare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Även om etableringen på arbetsmarknaden går snabbare för nyanlända i dag än för några år sedan, krävs mer och vi måste höja ambitionsnivån ytterligare.

Därför har regeringen nyligen beslutat om att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att införa ett intensivår för nyanlända. Intensivåret är precis vad det heter: en bättre och mer intensiv start på etableringen. Det kommer att rikta sig till nyanlända som är inskrivna i etableringsprogrammet och har rätt förutsättningar och motivation.

Intensivåret kommer att innehålla åtgärder i högt tempo med syfte att deltagarna ska komma i arbete inom ett års tid. Fokus ligger på språk, arbetsplatsnära insatser och kortare utbildning. Man kommer också kunna delta i mentorskapsprogram och uppmuntras till ytterligare språkinlärning på fritiden. Det kommer att ge ett kvalitetslyft som samtidigt ställer högre krav på individen.

Kvinnor och män ska mötas av samma höga förväntningar, krav, och stöd

I utformningen av intensivåret finns det ett par aspekter som är viktiga. Dels ska åtgärderna utformas efter behov och förutsättningar hos både individen och arbetsgivare. Det är viktigt för att intensivåret ska leda till jobb. Det finns många goda erfarenheter av tidigare insatser att lära av.

Det är också avgörande att ha fullt fokus på jämställdheten. Det tar idag mycket längre tid för kvinnor än män att etablera sig på arbetsmarknaden. Det måste vi förändra.

Vi vet att det går att förbättra resultaten bland nyanlända och utrikes födda kvinnor. Det finns flera positiva exempel där både Arbetsförmedlingen och kommuner lyckas med detta. Framgången bygger på att göra jämställdhet till en prioritering och arbeta målmedvetet och uthålligt för att göra verklighet av den prioriteringen. Då går det att åstadkomma stora förbättringar.

Därför är jämställdhetsperspektivet centralt i genomförandet av intensivåret. Kvinnor och män ska mötas av samma höga förväntningar, krav, och stöd. Så skapar vi en jämställd integration där både kvinnor och män snabbare kommer i arbete.

Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister 

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot Västmanland

Olle Thorell (S), riksdagsledamot Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel