Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om barnäktenskap ledde även till rutiner mot hedersrelaterat våld

När det blev känt i våras att tre ensamkommande flickor som anvisats till Norbergs kommun var gifta blev det ett återkommande ämne på varje möte för socialutskottet.

Annons

Hur individ- och familjeomsorgen ska förhålla sig till gifta ensamkommande flyktingungdomar har varit ett huvudbry för politiker och tjänstemän hela året.

Kommunen har JO-anmälts och Sverigedemokraterna har även ställt en interpellation till socialutskottets ordförande Annika Hedberg Roth (S). Vilken hon svarade på under förra veckans fullmäktigemöte förklarade det principbeslut som socialutskottet fattat.

– Vi ska inte behandla barnäktenskap där någon är under 18 år. De ska informeras att vi inte betraktar deras äktenskap som giltiga, svarade Annika Hedberg Roth.

Läs mer: Socialtjänsten i Norberg JO-anmäls

Som Fagersta-Posten tidigare under året skrev om så kom det under höstens flyktingvåg tre ensamkommande flickor som var gifta. Alla tre var då på väg att fylla 18 och bli myndiga.

– Det är svårare när barn som är nära 18-årsgränsen är gifta med någon på andra sidan 18-årsgränsen. Samtidigt ska man komma ihåg att de ofta är traumatiserade av flykten hit. Då ställs våra handläggare inför frågan. Vem behöver vad i det här fallet? säger Annika Hedberg Roth.

I Sverige går det sedan 2014 inte längre att få dispens för att gifta sig om man är under 18 år. Men det finns också en lag som säger att äktenskap som ingåtts i andra länder ska anses vara giltiga om de är giltiga där. Sverige har även skrivit på FN:s Barnkonvention som motsätter sig barngifte men inte gjort konventionen till lag.

Läs även: Våldsutsatta unga ska få stöd

På grund av rättslägret har socialförvaltningen undersökt hur andra kommuner gjort och även då inte fått ett tydligt svar. I undersökningen framkom att det även är bra att ha rutiner mot hedersrelaterat våld.

V föreslog att kommunen inte skulle ta ett principbeslut angående barnäktenskap utan följa de lagar som finns. S föreslog att kommunen ska markera att barnäktenskap inte är ok och därför inte behandla dem som giltiga.

Utskottet beslutade efter S förslag som också innehåller att personal som jobbar med ensamkommande ska gå en utbildning för att motverka hedersrelaterat våld.

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

Annons