Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Orättvisor i coronans spår

Som facklig företrädare och högst involverad i att rädda så många jobb som möjligt, förundras man över orättvisor som följer i coronas spår och att företagen tillåter att man behandlas olika.

Coronaepidemin är ett bra exempel på hur den svenska modellen gynnar samhället. Men också ett exempel på hur orättvis politiken slår mot dem som faktiskt vill följa den svenska modellen, då tänker vi på de företag som har kollektivavtal och försöker följa dessa. Men ideligen skall dom konkurrera med företag som inte vill följa spelreglerna och inte ge sina anställda den trygghet som ett kollektivavtal ger. För dem som är anslutna till någon arbetsgivarorganisation har man förhandlat fram möjlighet att göra lokala överenskommelser om korttidspermittering. Den möjligheten får man om man följer MBL, förhandlingsordningar i avtalen och framför allt krav på riskbedömningar och konsekvensanalyser. Detta för att de anställda skall känna sig trygg i förändringarna. Men något sådant krav finns inte för dem som inte har kollektivavtal.

Därför tycker vi från fackligt håll att det är konstiga krav som ställs av tillväxtverket. Dom ställer bara krav på att dessa företag skall komma överens med 70 procent av de anställda. Inget krav på riskbedömningar ut i från den lagstiftning som finns i arbetsmiljölagen. Man kan också ställa sig frågan vilken anställd skulle säga nej till en permittering om alternativen är att man mister sitt jobb, trots att man kanske inte får tjänstepension som de som har ett kollektivavtal får och ett skydd om olyckan skulle vara framme och man förolyckas på arbetet.

Från fackligt håll avundas vi inte tillväxtverket fagra uppgift att sortera bort dom som bara har gjort ansökningar för att sko sig på statens givmildhet i kristider. Det är märkligt att inte fler ifråga sätter vad skattepengarna går till. Här har man möjlighet att ge dem som anpassat in sig i den svenska modellen ett skydd, men då skall alla ges den möjligheten, känns inte rättvist.

Mikael Ladman

Kent Christensen

Niclas Sandström

Örjan Jakobsson

Ombudsmän i Transport

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel