Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regionen måste stödja privata vårdgivare

Region Västmanland har avtal med en rad olika privata vårdgivare, dessa bidrar till att utveckla hälso-och sjukvården i Västmanland. Dessa företag, som ofta är mindre och drivs av engagerad vårdpersonal som vill driva sin egen verksamhet, drabbas som så många andra företag hårt av hårt av Covid-19 och dess följdverkningar. Många patienter väntar på besök och Region Västmanlands beslut att skjuta upp icke-akuta vård och operationer leder till att mindre vård köps av privata vårdgivare. Det finns en förståelse för de insatser som görs, skyddsutrustning behöver prioriteras där de gör mest nytta och smittspridningen begränsas.

Men det kommer en tid efter pandemin, och när den tiden kommer behöver vi ha både privata och offentliga vårdgivare. Privata verksamheter vars huvudsakliga intäktskälla inte är fasta ersättningar utan som får ersättning av regionen vid besök, operationer eller behandlingar är särskilt utsatta och drabbas nu av stora intäktsbortfall. Redan innan coronapanedmin väntade tusentals västmanlänningar i en vårdkö, allt för många av dessa hade väntat längre än vad vårdgarantin tillåter. Den vårdkön växer nu. När coronapandemin är över kommer vi i större utsträckning än tidigare behöva de privata vårdaktörerna för att snabbt minska vårdkön. Det ligger därför i regionens intresse att säkerställa att våra privata vårdgivare finns kvar även efter Covid-19 och det finns politiska åtgärder som kan vidtas för att säkerställa att de överlever, till exempel tillfälligt förstärkta ersättningar, höjda ersättningstak eller förändrade ersättningsmodeller. Moderaterna har i regionstyrelsen tagit initiativ för att ett sådant arbete ska kunna påbörjas. Vi vill rädda företag, jobb och minska vårdkön - nu är det upp till de styrande partierna att snabbt behandla initiativet.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Oppositionsråd, Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel