Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regnbågsbarnens situation måste uppmärksammas

Pride handlar om mänskliga rättigheter. Rätten att få vara den du är och rätten att känna dig trygg. I en samtid där flera länder bortser från HBTQ - personers rättigheter, där queera personer och regnbågsfamiljer får utstå trakasserier, hat, hot och våld är det viktigare än någonsin att vi står enade, tillsammans. Kärleken vinner över hatet!

Den 23-25/8 är det premiär för Pride Fagersta och det är ett lovvärt initiativ och då sker en manifestation för en mänsklig rättighet att få älska vem man vill.

Vi i Rädda Barnen Norra Västmanland hoppas att inför och efter Pride kommer kunskap och ett fortsatt engagemang för främst ”Regnbågsbarnen” som ofta kommer i skymundan i glädjeyran.

Det är oftast upp till regnbågsbarnen att förklara sin bakgrund, navigera och förhandla sitt släktskap i en rad sammanhang. Skolan och andra institutioner som kyrka och föreningsliv har begränsad kompetens att bemöta elever som kommer från regnbågsfamiljer. Istället läggs det på barnen själva att informera och förklara icke-normativ sexualitet, könsöverskridandeidentitet och sitt queera släktskap. Det visar en avhandling från Göteborgs Universitet som lagts fram av Per Nordén. Han har intervjuat 28 personer som är mellan 15 och 37 år och dessa personer delar erfarenheten av att i Sverige växa upp med en eller flera homosexuella, bisexuella eller transföräldrar. Historiskt har denna kategori barn alltid funnits men först 2006 gav Språkrådet dem benämningen regnbågsbarn.

Det är vår önskan att regnbågsbarnen i Fagersta skall mötas av förståelse och respekt. Vi kan rekommendera dem som vill öka sin kunskap att se utbudet av informativ litteratur som finns på Olika Förlag www.olika.nu Där finns pridepaket för olika åldrar från 0 till 15 år.

Vi önskar alla en fin och utvecklande Pridefestival!

Rädda Barnen Norra Västmanland

Styrelsen

Anita Lilja-Stenholm

Ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel