Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rekordtokigt förslag om förändring i anställningsskyddet

Tack för duktiga journalister som snokar fram uppgifter om utredarnas tänkta förslag på förändringar av LAS (lagen om anställningsskydd). Nu ges svensk arbetsmarknad och parterna i den, möjlighet att bryta frågorna. För oss på arbetstagarnas sida är det av yttersta vikt att de parti som vi en gång i tiden startade klargör vart man står. Är det så att man ens tänker tanken på att stödja utredarens förslag. Är risken uppenbar att samarbetet mellan facken och partiet är bruten för all framtid.

Parterna är nog överens om att det inte är något problem att komma överens om det är någon man behöver avsluta anställningen på om man inte fungerar i verksamheten. Svensknäringsliv däremot har inte fokus på dem som har kollektivavtal utan dom cirka 291 000 företag som inte har något avtal för sina anställda. Dom riskerar att hamna i svenska domstolar där vinstintresset hos några advokatfirmor som satt detta i system att driva dessa frågor.

Kanske vore bättre att lagstifta om att det skall vara kollektivavtal på svenskarbetsmarknad. Man blir smått förgrymmad när man hör hur representanter från företagarna tycker att det är krångligt att upprätta LAS-listor, hur svårt kan det varar att ställa upp dem man anställt i den ordning man anställt dem. Om detta skulle vara ett problem undrar man hur det kommer att gå med allt annat som borde vara svårare.

Hög tid för riksdagsledamöterna i partiet att ta kontakt med LO och klargöra vart man står i detta.

Mikael Ladman och Örjan Jakobsson ombudsmän Transport

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel