Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S-toppen sanktionerar fortsatt brist i ledning och styrning

S-toppen med kommunalrådet Johanna Odö (S), Jimmy Fredriksson (S) och Olle Rahm (S) förstärkt med Karin Hurtig (V), beslutade den 13 november att avslå Demokraternas begäran att kommunen skulle vidta åtgärder för att återskapa förtroendet mellan politiken och ledande chefer i Norbergs kommun.

I media beskrevs det som att ”kommunchefen nu har fortsatt förtroende…”. Vi menar att kärnfrågan inte handlar om förtroende utan vi kräver att vi har en kommunledning som fullgör sitt uppdrag. Gör man inte det så måste vi reagera.

Skall vi tolka S nuvarande uppfattning betyder det att vi accepterar en situation där kommunchefen inte agerar och vidtar åtgärder när underlydande chefer systematiskt bryter mot de lagar och förordningar de är satta att följa En sådan passiv hållning från ledningen riskerar att utlösa en dominoeffekt som gör att hela kommunen kollapsar.

Det förefaller allt tydligare att de grundläggande problemen i kommunen har sin orsak i naiva och okunniga politiker som inte förmår ta ansvar för sina uppdrag. Istället för att skapa system som kan följa upp och kontrollera att förvaltningarna fullföljer sina uppdrag inom lagens råmärken, försöker man istället dölja brister man borde ha upptäckt själva. Det kan ju vara så att de nu förstår att de borde haft en bättre kontroll och försöker dölja sin egen oförmåga genom att skjuta på budbärarna. Det passar ju inte in i bilden av ett obefläckat S- parti att oppositionen (Demokraterna) blottlägger bristerna.

Skall bli intressant att se hur fortsättningen blir. Bristerna i verksamheten fortsätter och de nödvändiga åtgärderna uteblir. Signalerna från den absoluta S-toppen blir är att det är tillåtet att slira på lagen så länge som det är oppositionen som står för kritiken.

Ett relevant förslag är att ställa högre krav på oss folkvalda politiker. Det är vi som står som garant för att kommunen bedriver en bra verksamhet med god kvalitet. Då måste vi se till att vi också har redskap och kunskap för att veta hur och vad vi skall kontrollera.

Med sådan kunskap skulle inte den skandal som nu briserat kunnat hända.

Christer Filipsson,

Demokraterna i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel