Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD har ett quickfixtänk om gängkriminalitet

Så har SD:s quick fix om gängkriminalitet landat i våra brevlådor. SD säger sig vara ljuspunkten i horisonten och ”vill vädra ut såväl gammal unken sossepolitik som arvet från naiva och verklighetsfrånvända liberaler”. Receptet som SD förespråkar är – FÄNGSLA OCH UTVISA och detta skall enligt dem vara lösningen på gängkriminaliteten.

Vi anser, att koppla ihop organiserade gäng till enbart invandrare, är en indikation på att SD inte har riktiga och omfattande lösningar utan försöker sprida mer hat och rasism i vårt öppna samhälle.

Vi liberaler har andra förslag med långtidsverkan som finns i 34 liberala brottsförebyggande och brottsbekämpande punkter och är delar i en liberal rättspolitik som syftar till att öka tryggheten och friheten genom att stoppa eskalering av våldet och att stoppa rekryteringen av barn och unga. Framförallt måste samhället direkt konfrontera förövarna, oavsett om det är kriminella gäng, klaner eller familjer som utövar våld och förtryck. Här några av de viktigare punkterna;

► Ökat samarbete mellan socialtjänst och skola

► Barn och unga skall inte rekryteras in i kriminalitet

► Ökade resurser till polis och rättsväsendet

► Effektivare verktyg mot gängkriminalitet och brottsbekämpning

► Lätta upp sekretessen mellan polis och socialtjänst i ungdomsärenden

► Inför ungdomsdomstolar

► Effektivare och skärpta straff för livsstilskriminella

► Vandelsprövning vid anmälan om medborgarskap.

► Reformera vapenlagstiftningen

Varningssignalerna har funnits i många år. Redan 2004 presenterade Liberalerna den första ”Utanförskapets karta” som beskrev faktorer bakom att vissa bostadsområden hamnar i en mycket negativ utveckling. År 2010 lade Carin Götblad fram en statlig utredning som varnade för att 5 000 barn och unga riskerar att rekryteras in i kriminella gäng. Det har gått 10 år sedan dessa viktiga larmsignaler kom om dessa som nu är vuxna samtidigt som en ny generation unga är i riskzon. Vi måste aktivt jobba emot olika former av utanförskap, eftersom utanförskap ofta leder till våld och kriminalitet.

Facit är den våldsutveckling, utsatthet och otrygghet som polisen larmar om. Vi Liberaler vill ha en förändring med genomtänkta breda lösningsförslag. Vi vill ha ett samhälle där alla känner en tillhörighet och delaktighet. Ett samhälle som respekterar mångfalden vi lever i idag och vill leva i den i framtiden. Vi vill bygga ”möjligheternas land” för alla.

Anita Lilja-Stenholm (L), Fagersta

Tanja Hyving (L), Fagersta

Yousef Hussin (L), Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel