Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SD: Låg nivå på miljökraven

Annons

Att NVK:s vice ordförande ger sken av att de tagit ansvar och gjort om upphandlingen är en sanning med modifikation som vissa kan kalla en lögn.

Efter frågor om denna märkliga upphandling, där man tagit bort miljökraven på maskiners motorkrav helt, påstår NVK att de gjort en ny upphandling. Vilket man inte gjorde utan bara ändrade lite i tilläggstexten för upphandlingen, inget är ändrat i ”varukorgen”.

Med detta lilla tillägg i texten gör att miljökraven är tillbaka till 2015 års miljökrav. Grävmaskiners miljöklass delas in i olika steg. ex steg 2, steg 3, steg 3b, steg 4.

Exempel på maskiners motorkrav vid NVK:s senaste upphandlingar.

2015: Maskiners motorkrav steg 2.

2017: Maskiners motorkrav steg 3.

2018: Maskiners motorkrav steg 4.

2019: Maskiners motorkrav saknades helt i första versionen av upphandlingen och efter ifrågasättande från SD ändrar NVK tillbaka till 2015 års nivå på steg 2.

Om NVK:s vice ordförande kallar detta att ta ansvar så har han ju noll koll på miljön, då miljökraven är sänkta från steg 4 till steg 2.

Att gå tillbaka till samma låga nivå på miljökraven som vi hade 2015 är inte att ta ansvar anser vi i SD.

Bevisligen ligger kompetensbristen hos politikerna som styr NVK. Gör om och gör rätt.

Och med gör om och gör rätt, menar vi i SD att upphandlingen i sin helhet skall göras om och en ny upphandling ska läggas ut där kommunens miljöenhet och den nya förbundschefen är med när upphandlingen ska sys ihop.

Christer Borg, gruppledare SD Fagersta

Åsa-Lena Vestling, gruppledare SD Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel