Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Se de nya LAS-reglerna som en möjlighet

Replik på insändaren ”Moderniseringen av LAS ökar otryggheten för oss unga” den 3 augusti.

Välkommen till den fackliga världen, ni som nu lägger mycket energi på att förhindra en modernisering av LAS. I er insändare beskriver ni de nya reglerna som djävulen själv. Det är med stor sorg jag läser era argument.

Som facklig skyddas den som är ombud av förtroendemannalagen. Allt man inte vågar säga direkt till sin arbetsgivare, kan man således ta via sitt fackliga ombud eller skyddsombudet på arbetsplatsen. Se till att ni får valuta för er medlemsavgift.

Ni glömmer att samtliga arbetsgivare – oavsett storlek – ska följa både arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och en uppsjö andra lagar. Sverige har redan stark lagstiftning både vad gäller arbetsrätt och yttranderätt (men man får inte göra precis som man vill). Nyttja era medlemspengar genom att använda era ombud. Bli fler ombud om det behövs. Läs på om förtroendemannalagen så ska ni se att det finns andra vägar än att bevara LAS som gör att man kan påverka.

Ni borde se de nya reglerna mer som en möjlighet. Nu kan en person med utvecklingspotential få vara kvar – även om arbetsbrist uppstår och andra arbetstagare har jobbat där i 100 år. Flit kommer att löna sig oavsett anställningstid hos arbetsgivaren. Samtliga av er som skriver under artikeln tillhör yrkeskategorier där arbetsbrist troligen inte kommer att uppstå under lång tid framöver, oavsett vilken kommun ni bor i. Kommunerna skriker efter er kompetens. Använd den kunskapen på bästa sätt. Må bästa kommun vinna. Det ni har helt rätt i är att samtliga kommuner och privata aktörer behöver se över era arbetsvillkor. Det är också det ni ska facket till. Ställ högre krav på era ombud och engagera er fackligt.

Att modernisera LAS är avgörande för många små företag och det är framförallt de som bidrar till Sveriges välfärd, vilket i sin tur betalar era löner via inbetald skatt. Då ska vi inte sätta käppar i hjulet med en föråldrad lagstiftning.

Liane Blom (L), ordförande i Liberalerna Norberg men också facklig för annat fackförbund

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel