Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Segrar i januariavtalet

I januari i år kunde Stefan Löfven (S) slutligen röstas fram till statsminister efter ett avtal mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Vissa menar att Januariavtalet inte har några gemensamma idéer – förutom att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande. Det är en direkt felaktig bild av vad avtalet egentligen innebär. Avtalet innehåller tvärtom gott om bra socialdemokratisk politik.

Visst finns det delar i Januariavtalet som vi inte skulle ha genomfört om vi själva hade fått regera. Men kompromissen innebär också att man vinner andra delar. Vi socialdemokrater skulle aldrig ha ingått det här avtalet om vi inte också trodde att det var den möjlighet som gav mest utrymme för socialdemokratisk politik, som till exempel följande:

Vi fortsätter att stärka välfärden i hela Sverige. De 20 miljarder till kommuner och landsting som vi lovade i valrörelsen finns i avtalet.

Vi tar krafttag mot sjukvårdsköerna genom bland annat en uppdaterad och mer träffsäker kömiljard.

Pensionerna kommer att höjas och pensionärsskatten avskaffas. Och redan i januari höjs garantipensionen.

► Vi tar ett första steg mot den familjevecka vi utlovade i valet och ger på så sätt barn mer tid med sina föräldrar.

► Vi är överens om att inleda en ny skattereform som ska ha inriktning mot mer jämlikhet och minskade klyftor.

► Vi genomför en mer offensiv miljö- och klimatpolitik.

► Vi ser till att investeringsstödet för bostäder ligger kvar – för att det ska finnas hyresrätter som folk har råd att bo i.

Innan man kritiserar Januariavtalet ska man också ha klart för sig vad alternativet hade varit. Det hade inneburit en alltmer reaktionär högeropposition som ser skattesänkningar och privatiseringar som svaret på alla utmaningar och som har låga ambitioner i miljöarbetet. Dessutom med ledande företrädare som förnekar klimatförändringarna, röstar för inskränkningar i aborträtten, vill centralisera statlig service till Stockholm och kallar fri kulturutövning för menskonst.

I valet mellan dessa valde vi en politik som ska ge framtidstro och hopp för vårt land. Det är socialdemokratiskt ansvarstagande på riktigt. Samtidigt vill vi naturligtvis så mycket mer än bara det vi är överens om i Januariavtalet. Vi har fler vallöften och mer politik för ett starkare och tryggare Sverige där gängkriminaliteten trängs tillbaka, välfärden utvecklas och ojämlikheten minskar som vi vill driva – och som vi genom att hamna i regeringsställning fått möjlighet att driva.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Olle Thorell (S), riksdagsledamot

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel