Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sjukhusstädningen är fortfarande för dålig

Efter omorganisation av sjukhusstädningen 2018/19 rapporterades om allvarliga problem. Ansvariga politiker och chefer medgav att det fanns kvalitetsbrister. Förändringar skulle genomföras omedelbart. Nu visar två färska rapporter att stora brister kvarstår, samtidigt som vårdrelaterade infektioner ökat. Vårdhygien och arbetsmiljö ska tas på större allvar än så här!

I mars redovisades för Regionstyrelsen en extern uppföljning av effekterna av övergången till den nya städorganisationen. Uppföljningen, som var ett krav från oppositionen, visar att 48 procent av de svarande är missnöjda med kvaliteten på städningen samt att det är stor personalomsättning. I april kom en revisionsrapport. Även den visar på missnöje med kvaliteten av städningen och hög personalomsättning. I höstas svarade regionstyret att städningen liksom arbetsmiljön såg ut att ha blivit bättre.

Nu frågar man sig hur stort intresse regionstyret egentligen visat vårdhygienen de senaste åren. Sannolikt bottnar bristerna i medarbetare som kommer i kläm och inte får rätt förutsättningar att göra ett gott arbete. De vill inte ens vara kvar. Och så ska det inte vara! Denise Norström (S), Kenneth Östberg (S) och Magnus Ekblad (C) har alla sagt att kvalitetsproblemen skulle åtgärdats – varför blev det inte så? Ett sjukhus ska vara rent.

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Elisabeth Wäneskog (KD), ledamot regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel