Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sommarkurserna på Mälardalens Högskola förstärks

Sommarkurserna på Mälardalens Högskola kommer förstärkas med 96 platser i år och basårsutbildningen utökas med 45 platser och med ytterligare 88 nästa år.

Läget på arbetsmarknaden med anledning av coronaviruset innebär att rekordmånga nu söker sig till studier. Det möter regeringen upp genom att i år förstärka med totalt 6 000 fler platser på sommarkurserna, som kommer ske på distans.

Studenter som vill läsa in en utbildning med snabbare takt, eller som på grund av rådande läge inte får ett sommarjobb och vill passa på att bredda sina studier, kan göra det genom sommarkurser under sommarmånaderna.

Det är också en chans för permitterade eller varslade att bredda sin kompetens eller prova på studier. Det finns närmare 400 sommarkurser som fortfarande är öppna för sen anmälan.

Vi förstärker samtidigt med 2000 fler platser för behörighets-givande utbildning (basår) i år så att fler kan få behörighet inom bristyrken, exempelvis inom vård och teknik. Nästa år tillkommer ytterligare 4 000 platser att fördelas mellan landets lärosäten.

Pandemin har gjort att fler vill hjälpa till i vården och söktrycket på vårdutbildningarna ökar. För att fler ska kunna bli behöriga att läsa en vårdutbildning eller teknisk utbildning satsar regeringen 831 miljoner kronor extra för de kommande två åren.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot Västmanland, utbildningsutskottet

Caroline Helmersson Olsson (S), riksdagsledamot Södermanland, utbildningsutskottet

Carin Lidman (S), ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Västerås

Josefine Helleday (S), vice ordförande gymnasienämnden Eskilstuna

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel