Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stärk vår beredskap

På kort tid har Västmanland gått igenom två materielkriser. Leverantörsbytet av förbrukningsartiklar i oktober 2019 samt coronapandemin har båda försatt Region Västmanland i en situation där förbrukningsvaror varit en bristvara. Leverantörsbytet resulterade i att 180 operationer ställdes och under coronapandemin har att tusentals läkarbesök, behandlingar och operationer skjutits upp. Regionens omsättningslager på 10 dagar har visat sig otillräckligt. Nationellt pågår en utredning kring hur sjukvårdens beredskap ska stärkas som i sin helhet ska presenteras under 2021 och mycket tyder på att nationella beredskapslager och mer omfattande krav kring lagerhållning kommer att införas. Men det går inte att vänta till 2021. Västmanland har genomgått för många och för omfattande materielkriser därför nu krävs agerande.

Redan i vårt förslag till regionplan 2019 föreslog vi beredskapshöjande åtgärder på 18 miljoner för budgetperioden, tyvärr fick vi inte igenom det förslaget. Vi har föreslagit att Region Västmanland ska ta initiativ till ett gemensamt projekt med länets kommuner för att öka Västmanlands beredskap. I flera fall används liknande förbrukningsvaror i både kommun och region. Genom att ha större gemensamma omsättningslager kan vi hjälpas åt och stärka Västmanland beredskap till en rimlig kostnad.

När det kommer till nationella beredskapslager är det viktigt att Region Västmanland visar framfötterna och lyfter fram att Västmanland ligger mycket bra till geografiskt och har lämplig infrastruktur för att vara platsen för ett eller flera centrallager av läkemedel och sjukvårdsmateriel. Tidigare hade Överstyrelsen för ekonomiskt försvar omfattande beredskapslager utanför Skinnskatteberg och vi har idag försvarsmaktens centrallager i Arboga. Ett ytterligare statligt centrallager i Västmanland skulle stärka både vår regionala samt nationella beredskap och bidra till en starkare arbetsmarknad i Västmanland.

Det går inte att sitta och vänta på nationella utredningar och tvingande lagstiftning, nu krävs agerande för att återta vår gemensamma beredskap.

Mikael Andersson Elfgren (M),

Oppositionsråd Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel