Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Starta vårdmottagningar för äldre

I Västmanland har vi fritt val av vårdcentral där patienten själv väljer vilken vårdcentral den ska vara listad på. Syftet med att patienten själv ska kunna välja vårdcentral är att öka patientens valfrihet och inflytandet samt öka mångfalden av vårdgivare. Vårdcentraler ska ha möjlighet att välja inriktning, till exempel att under viss tid av dagen bedriva äldrevårdsmottagning. Då kan patienten ha större möjlighet att välja vårdcentral utifrån sina behov.

Äldre är en grupp som i regel har större behov av hälso- och sjukvård och för att möta utvecklingen har flera andra regioner infört äldrevårdsmottagningar de senaste åren. På äldremottagningar erbjuds bland annat telefonkontakt utan knappval och särskilda hälsoinriktade insatser samt utprovning av hjälpmedel för att bibehålla eller öka aktivitet och självständigt liv.

Skåne har sedan 2014 satsat på detta och har numera 100 äldrevårdsmottagningar. I Region Östergötland har det bedrivits ett forskningsprojekt för personer över 75 år där patienten erbjudits en kontaktsköterska som tillsammans med ansvarig läkare och andra aktörer, till exempel den kommunala hemsjukvården, har upprättat en vårdplan för varje patient. Resultatet har varit att de som ingått i studien minskat antalet vårddagar i slutenvården med 17 procent utan att antalet besök i primärvården har ökat. Det innebär alltså att äldrevårdsmottagningar skulle kunna vara kostnadseffektivt.

Moderaterna föreslår med inspiration från bland annat Skåne, Stockholm och Östergötland att utreda förutsättningarna för att etablera äldrevårdsmottagningar i Region Västmanland. En sådan reform skulle bidra till att de mest sköra äldre får kontinuitet, kvalitet, trygghet och tillgänglighet till nära vård.

Anna Nygren (M)

Regionfullmäktigeledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel