Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tillsammans för Norberg - så funkar det

Putte Dahlström har i en insändare den 10 juni synpunkter på arbetet med kommunens mål.

Programmet tillsammans för Norberg har vi inom majoriteten arbetat fram efter valet 2018 med förslag om att denna ska hänga samman med beslut om budget 2020 så att mål och medel hänger samman. Det är inget konstigt att programmet har sin grund i de politiska program som socialdemokraterna och vänsterpartiet gick till val med. Vi föreslår en revidering av strategiska områden. Vi föreslår sex stycken områden stället för fyra. Vår uppfattning är att dessa är mera kommunikativa jämfört med tidigare. Nedan våra strategiska områden samt de tio mål som vi föreslår.

Norberg - att växa upp i

1. Vi har vi den bästa skolan för varje barn och ungdom.

2. Vi har en god folkhälsa.

3. Vi har attraktiva och hälsosamma boendemiljöer för alla invånare.

Norberg - att leva och verka i

4. Allas förmågor tas tillvara, det finns goda och lika möjligheter till livslångt och livsvitt lärande för alla åldrar.

5. Invånarna är delaktiga i samhällsutvecklingen och kan påverka den egna livssituationen.

Arbete och föreningsliv i Norberg

6. Invånare och besökare erbjuds aktiviteter och upplevelser för alla åldrar och kön.

7. Vi har ett klimat som gynnar entreprenörer.

Miljö och klimat, hållbarhet och tillgänglighet i Norberg

8. Vi har social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet i fokus.

Att bli äldre i Norberg

9. I Norberg är det lätt att bli äldre, här finns det goda livet med vård och omsorg som omfattar alla.

Nytänkande Norberg

10. Norbergs kommun är en attraktiv arbetsgivare med medarbetare som har mod, är delaktiga samt stolta.

Till dessa strategiska områden samt varje mål har vi formulerat ett antal nyckeltal från det nationella kvalitetsuppföljningssystemet Kolada. Dessa nyckeltal har mycket tydliga kopplingar till Agenda 2030 så att vi kan följa arbetet med hållbarhet utifrån olika dimensioner. Fördelen med de föreslagna nyckeltalen är att de är jämförbara över tid och med andra kommuner. Urvalet har inget att göra med om vi skulle vara framgångsrika eller inte, utan valet har styrts av målen, det vill säga där vi vill nå framgång för norbergarna. Den vision som arbetades fram för några år sedan har vi ingen avsikt att förändra då vår bedömning är att denna alltjämt är aktuell att sträva mot. Samtliga partier ges efter beslutet i kommunstyrelsen möjlighet att komma med inspel. Vi har i programmet också formulerat devisen Norberg - en liten kommun med många hjältar, det fångar andan och kulturen i vår kommun.

Johanna Odö (S),

kommunalråd i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel