Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tystnadskulturen måste upphöra på en gång

Det är inte första gången vi som oppositionspolitiker får veta vad som pågår i Norberg via pressen. Tystnadskulturen måste upphöra omedelbart. Efter skandalen på Centralskolan, där elever fått motta olämpliga bilder av en anställd, har sociala medier fullkomligt exploderat, med rätta. Det är dock på sin plats att göra vissa korrigeringar av vad som sagts där.

Vi politiker, som sitter i barn- och utbildningsutskottet i Norberg, har inte haft kännedom om de sexuella bilder som skickats till elever i Norberg. Hade vi haft det, hade inte det här kunnat fortgå så länge som det har gjort. Det finns en anledning till att man tar brottsregisterutdrag på alla som ska jobba med barn – då bör också brott anmälas av skolan.

Jag, och såvitt jag vet alla andra i utskottet, tar avstånd från ordförandens uttalande i radio om att han har fullt förtroende för tjänstemännen. Det förtroendet är rejält tilltufsat, i alla fall från min sida. Personligen har jag dock svårt att tro att ordförande har gjort detta uttalande utan att det finns en sufflös i kulissen. Detta bör bli en läxa för samtlig politisk verksamhet i kommunen. Låt det också bli en läxa för de tjänstemän som brustit i ansvarsuppdraget. Endast genom total transparens kan vi föra Norberg framåt tillsammans. Fler personer tänker bättre än få.

Till er ungdomar som är drabbade vill jag säga att det som hänt är ett brott. Ingen som är anställd på skolan får gå över gränsen på detta sätt. Ni, elever, är i beroendeställning av lärare och övrig personal på skolan. Låt aldrig något liknande hända igen. Låt inte heller ni er tystas. Vi politiker i barn- och utbildningsutskottet sitter där för att styra över er framtid. Det är ett stort ansvar. För att vi ska kunna ta det, måste ärlighet råda på alla plan. Som barn ska man kunna vända sig till en vuxen och kunna lita på att den personen vidtar nödvändiga åtgärder.

Vuxenvärlden har svikit er ungdomar och jag ber härmed om ursäkt för det.

Liane Blom (L), ordförande i Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel