Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var finns medborgardialogen för framtidens Norberg?

Tyvärr Johanna Odö är det här ett ytterligare brev till dig och även till någon ansvarig inom kommunen. Du svarade aldrig på mitt förra så nu får delar av det ligga till grund för detta öppna brev.

I protokoll från AU 22 maj står att läsa om "Förslag till handlingsplan -Tillsammans för Norberg 2030". Planen är då vid det datumet tänkt att tas av KS och senare KF. I protokollet står det att det är ett förslag som upprättats av S och V . När handlingsplanen når KS övergår den från att vara ett beslutsärende till en ren information där du redogör för innehållet. Första konstigheten kommer nu, förutom själva innehållet förstås, när ni enas om återremiss. Kan man återremissa en information? Är tänket att du nästa gång när den tas upp igen att du ska informera mera eller? Kontentan av det hela i kommunstyrelsen blir till slut att planen är utgångspunkt, ett skelett till en vision 2030. Frågan om huruvida vi behöver en ny version har ingen ställt. Ingen på kommunstyrelsen tycker tydligen att det är konstigt att vi inte först utvärderar Visionen 2025 nu när vi snart haft den i fem år av de tänkta tio. Till yttermera visso har vi ju att numera förhålla oss till Agenda 2030 om vi benämner de 17 målområden så, hållbarhetsmål som Parisavtalet mer eller mindre tvingar oss att realisera i det kommunala arbetet.

Partierna nöjer sig med att få chansen påverka er handlingsplan.

Ett visionsarbete borde ha en större bas än partier i fullmäktige tycker jag. Var finns medborgardialogen, frågorna till norbergarna, hjältarna som ni talar om i planen?

För att utforma en paviljong har ni dialog. För att utforma ett busstorg har ni dialog. Va-taxor ställer ni ut, liksom lagkrävt planarbeten. Men vad som ska prioriteras och vilka förväntningar vi antar att medborgarna har i det långa perspektivet det är det bara de med partibok man måste ha dialog med. Det är självgott att tro att bara för att ni fick 51 procent av rösterna i valet så kan ni utpeka er själva som de som vet vad som är bäst för norbergarna i dag och tio år framåt.

Sammanfattar vi nu så är det alltså tänkt att vi i kommunen ska ha tre långsiktiga tänk, nämligen vision 2025 med strategiska mål och färgade pilar, Agenda 2030, samt S och V :s, möjligen i modifierad form, "valmanifest" där nyckeltal och statistik är ledorden och jämförelsesiffror från databaser ska visa hur duktiga vi är.

Som om jag inte bara störde mig på brist på lyhördhet så har ni haft mage att trycka upp planen i förväg dessutom på kommunens papper och med kommunens logga . I det icke besvarade brevet lovade jag dig en insändare men ville först ge er i S och V och även kommunen en möjlighet göra ett rejält omtag genom att ta bort handlingsplanen från dagordningen till mötet i måndags, ursäkta tryckningen och starta ett visionsarbete med sikte på 2030, ett inkluderande arbete där alla hjältar, norbergarna, mobiliseras för att vi alla ska låta oss överraskas!

Putte Dahlström, Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel