Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi fortsätter att investera i framtidens Fagersta

Det senaste åren har medfört rätt stora förändringar för Fagersta kommun, i synnerhet när det gäller möjligheterna att kunna planera och snickra ihop budgeten för kommunen. Vi har fått varierande besked om statliga ersättningar och statsbidrag där stora tillskott i statsbudgeten varvas med stora minskningar inom bland annat det statliga utjämningssystemet. Vi har sett en förvandling av Arbetsförmedlingen, vilket genererat kostnader och ansvarsförskjutningar åt kommunens håll i form av ökade kostnader för försörjningsstöd. Bara i år, så krympte kommunens samlade underlag med statliga medel för nästa år med nästan 15 miljoner kronor. 

Då ska vi inte glömma den globala pandemin, som också ger påverkan på budgetarbetet i vår kommun. Vi har inte riktigt grepp om vad det slutligt kommer innebära i vårt skatteunderlag med allt vad värdeminskningar och annat heter, eller vad vi slutligt kommer att få i form av kompensation.

Vi ser framför oss stora investeringar, främst i ett nytt äldreboende, bostäder, LSS-verksamheten och energieffektiviseringar

Det skrämmer i alla fall inte oss. Vi vill fortsätta investera i framtidens Fagersta och tillsammans fortsätta bygga välfärden i vår kommun. Vi tror inte på att ställa undan spadarna i det här läget, utan arbetet måste fortsätta. Vår kommun behöver det. Jämfört med vad vi förra året planerade för år 2021 så har en helt enig kommunstyrelse lämnat ifrån sig ett budgetförslag med ett sammanlagt tillskott på omkring 36 miljoner kronor fördelat på våra olika verksamheter.

Regeringen har i sin höstbudget skjutit till ytterligare medel och tillsammans med de välfärdssatsningar som riksdagen beslutade om i våras, så är det omkring 25 miljoner kronor som förstärker Fagersta nästa år. Det ger oss möjlighet att stärka upp inom bland annat äldreomsorgen, men också inom kommunens övriga verksamheter. Investeringar i välfärden skapar jobb och trygghet.

Vi ser framför oss stora investeringar, främst i ett nytt äldreboende, bostäder, LSS-verksamheten och energieffektiviseringar samtidigt som vi kommer göra ännu mer för att på det mest effektiva sätt nyttja de gemensamma skattemedel vi har. Vi kommer sänka avgifterna för vatten och avlopp, vi renoverar våra fritidsanläggningar och vi inför medborgarbudget. Vi sätter av medel för transporter av äldre inom kommunen när flexlinjen försvunnit och hållplatser på Fagerstalinjen tagits bort. 

De utmaningar vi står mitt i löser vi bäst tillsammans. Fagersta har som sagt alla förutsättningar att vara ett samhälle som står starkt. Vi är fullständigt övertygade om att de investeringar vi redan gjort på nästan en kvarts miljard inom skolan, förskolan och andra kommunala verksamheter, tillsammans med kommande satsningar kommer att utgöra den stabila grund Fagersta kommer att stå på under lång tid framöver.

I en ständigt föränderlig värld behövs en väg kantad av hopp och framtidstro. Det är vår väg framåt.

Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande

Jan Johansson (M), kommunstyrelsens vice ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel